Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Index är rätt galet”

2012-05-08 21:00
Peter Elam Håkansson, ordförande i East Capital som förvaltar 4,7 miljarder kronor i Östeuropafonden. Foto: Jörgen Appelgren

”En relativt ung marknad som utsatts för skepsis och tenderar att säljas av när det är skakigt.”<br/> Så beskriver Peter Elam Håkansson, ordförande i East Capital, en långsiktig hegde mot eurokrisen.

Varför startades Östeuropafonden som i år fyller tio år?

– Vi startade East Capital 1997 med en Rysslands- och en Baltikumfond. De Öst­europafonder som då fanns var lite fantasilösa och fångade inte tillväxten. Så vi tänkte att det här måste gå att göra annorlunda.

Och nu?

– Många Östeuropafonder ligger fortfarande väldigt nära index. Och index i Östeuropa är rätt galet.

Hur då galet?

– I Östeuropa finns 31 länder. Men indexet alla följer är MSCI Emerging Europe som i princip utgörs av Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland och eventuellt Turkiet.

Vilka länder glöms bort i det indexet?

– Ukraina, Rumänien och hela Balkan­regionen.

Er fond fokuserar på medelklassens konsumtion i stället för indextunga råvaror, varför?

– Ja, hela tanken med den här fonden har varit att fånga tillväxten på helt annat sätt än vad index gör.

De senaste tio åren har fonden ökat med 283 procent. Hur går det i år?

– Sedan årsskiftet har fonden ökat med drygt 18 procent, vilket jag räknar med att vi håller. I år har vi särskilt gynnats av ryska bolag som riktar sig mot elsektorn.

Något särskilt bolag?

– MRSK Holding, ett ryskt holdingbolag som äger andelar i flera av de regionala eldistributörerna.

Andra guldkorn?

– Fondul Proprietatea i Rumänien har gått fantastiskt bra. Det är en restitutionsfond som kompenserar de som förlorat tillgångar till kommunisterna.

Risk för korruption?

– Det gäller att vara medveten om den rätta risknivån. I väldigt många fall har finns mycket fördomar mot Östeuropa. Det gör att den verkliga bilden inte kommer fram. Det tenderar till att marknaden prissätts felaktigt.

Exempel?

– Värderingen i Ryssland är nu lägre än den var 1999, då landet nästan var bankrutt. Då var p/e-värderingen strax över sex. Nu är den strax under sex.

Tror du på korrigering?

– Det är vår övertygelse och att det sker i takt med att landet öppnar sig och moderniseras samtidigt som Putin tar till sig mer av de reformkrav som ställs i samband med demonstrationer.

Oroas ni av eurokrisen?

– Nej, inte direkt. De delar i Östeuropa som är minst beroende av eurozonen är Turkiet och Ryssland, vilka utgör 7,5 respektive 63,2 procent av fonden.

Är Östeuropafonden en bra hedge mot eurokrisen?

– Rent fundamentalt borde det vara så på längre sikt. Men blir det en global oro påverkas även tillväxtmarknaderna på kort sikt.

Är det köpläge?

– Det är en relativt ung marknad som utsatts för skepsis och tenderar att säljas av när det är skakigt i världen. Då är det definitivt köpläge om man vill tjäna pengar.

Du verkar ha en positiv framtidssyn.

– Anledningen till att jag startade East Capital är att jag läst mycket historia. Jag växte upp i ett tudelat Europa. När Berlin-muren föll kände jag att det här måste vara världens tillfälle för Östeuropa att komma i fatt.

Vad säger du om att aktier är på väg ut?

– Jag har handlat aktier sedan jag var 16 år, ofta med Affärsvärlden som god ledsagare. På lång sikt finns det inget som slår aktier ur avkastningssynvinkel.

Jonas jonas_melzer

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom