Inflationen väntas komma upp till Riksbankens prognos

KPIF-inflationen i Sverige väntas ha stigit till 2,1 procent i april jämfört med 1,8 procent i mars.

KPIF-inflationen väntas därmed komma in i linje med Riksbankens nya nedreviderade prognos, efter att inflationen under början av året kommit in klart lägre än Riksbanken väntat sig. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, väntas också hamna i linje med Riksbankens prognos.

Det framgår av Infront Datas prognosenkät.

I mars sjönk KPIF-inflationen till 1,8 procent, från 1,9 procent i februari, vilket var i linje med förväntningarna i Infront Datas enkät och 0,5 procentenheter under Riksbankens prognosbana.

Nu spås KPIF, enligt snittet i Infront Datas enkät, ha stigit 0,7 procent mellan mars och april, och ha stigit med 2,1 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

KPIF-inflationen exklusive energi steg till 1,5 procent i mars jämfört med i februari. Det var lite högre än de 1,4 procent som analytikerna i Infront Data räknat med, och 0,3 procentenheter under Riksbankens prognos.

I april väntas KPIF-inflationen exklusive energi ha stigit ytterligare till 1,6 procent. Inflationstakten mätt som KPI väntas ha stigit till 2,2 procent, jämfört med 1,9 procent i mars.

Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 25 april, pekar mot en KPIF-inflation på 2,1 procent i april och en KPI-inflation på 2,2 procent. KPIF-inflationen exklusive energi väntas enligt Riksbanken ligga på 1,6 procent.

Inflationsutfallen hittills i år har blivit en riktig kalldusch för Riksbanken. Januariinflationen blev klart lägre än de räknat med och delar av det har visat sig mer bestående, bland annat en ny mätmetod för priset på utrikes flygresor. Detta har gjort att det även under februari och mars blev stora prognosmissar för Riksbanken.

Vid sitt senaste räntemöte i april har så Riksbanken reviderat ned sina prognoser och de ligger nu för april nära marknadens förväntningar.

SEB räknar, liksom Riksbanken, med att KPIF-inflationen stiger till 2,1 procent i april. SEB-ekonomen Olle Holmgren skriver i ett marknadsbrev att förnyad uppåtpress på energipriser förklarar en del av uppgången, men även KPIF exklusive energi väntas stiga, till 1,6 procent.

Såväl högre livsmedelspriser och den svagare kronan har haft en press uppåt på inflationen i år, vilket dock motverkats av lägre priser på bland annat utrikes flygresor.

Olle Holmgren påpekar att prognosen för utrikes flygresor i april är mycket osäker, där den nya mätmetoden står mot sedvanliga prishöjningar i samband med påsken.

SEB menar att kronan och livsmedel kommer att fortsätta lyfta den underliggande inflationen, där KPIF exklusive energi väntas vara nära 2-procentsmålet stora delar av året.

Paketresor och från andra halvåret även nya metoder för att beräkna subventioner av tandvård kommer dock att dämpa inflationen. Under 2020 väntas inflationen sedan falla tillbaka igen när effekterna av stigande livsmedelspriser och den svagare kronan faller ur.

Även Nordea räknar med en KPIF-inflation på 2,1 procent, men de ser risker på nedsidan och påpekar att inflationsuppgången handlar mycket om dyrare resor i samband med påsken. De räknar även med att livsmedelspriserna fortsätter att stiga och att den svagare kronan höjer priserna på importerade varor och tjänster, i april och kommande månader. Hur stor effekten blir är dock osäker.

SCB publicerar KPI för april tisdagen den 14 maj, klockan 9.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets