Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Inga mobiler år 2020”

2011-02-28 10:13

Mobiloperatören AT&T:s teknikchef John Donovan tror sig veta hur framtiden kommer att se ut. Framtidens kommunikation kommer inte handla om mobiltelefoner och Ipads.

Den revolution som din sprillans nya smarta mobil och Ipad har åstadkommit kommer inte vara intressant om tio år. 2020 kommer det helt andra saker gälla.

Det menar John Donovan i en intervju med IDG.se. Teknikchefen delade med sig av sin syn på framtiden under Mobile World Congress i Barcelona.

Det tänkbara scenario som John Donovan nämner är att användare allt mer kommer att lägga sin information i molnet. Algoritmer och datasystem analyserar informationen.

Han ser framför sig en teknisk revolution där all möjlig data kommer att lagras i molnet för att analyseras och informationen kommer att kunna nås från vilken enhet som helst. Det här innebär att dagens nymodigheter som surfplattor och smarta mobiltelefoner kommer att ses som gamla produkter 2020.

Vi kommer eventuellt använda tv-apparaten när man vill ringa, skicka meddelanden eller surfar på nätet för att nå Facebook och Twitter. Människor blir därför inte lika beroende av mobiler.

AT&T har använt Donovan som försöksdjur i sitt laboratorium. Under ett par veckor tog ingenjörerna all hans kommunikation och letade upp ett mönster. Labbet kunde sedan visa vilka hans 30 bästa vänner var och ranka dem.

– Ordningen på mina 30 bästa vänner var bättre än vad jag kunnat göra själv, sa Donovan.

Donovan tror att mjukvaror kommer att konvergera, enheter vilket gör att vi kommer att behöva färre enheter framöver. När vi kommer hem till en vän kan man nå all ens viktiga data via vännens apparater.

Donovan erkänner dock att det här innebär att den personliga integriteten kan inskränkas.

Han trodde också att tillverkare av smarta mobiler och surfplattor kommer att göra allt för att se till att alla vill ha en egen enhet att bära omkring. De vill inte att det ska bli attraktivt att använda sina vänners enheter när de är hemma hos en kompis.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom