Ingen kontrollerade säljarna

Litorina Kapital gjorde ingen fullständig due diligence inför köpet av säkerhetsföretaget Seucria. Det medger nu riskkapitalföretagets representant i styrelsen.

Affärsvärlden har i en serie artiklar sedan i torsdags berättat om hur private equity-bolaget Litorina Kapital har gått in som huvudägare i det snabbväxande säkerhetsföretaget Securia utan att upptäcka grundarnas brottsliga förflutna.

De topprankade rådgivarnaVinge,Setterwalls,KPMGochApplied Valuebistod riskkapitalbolagetLitorina Kapitaloch de två säljarna när säkerhetsföretaget Securia sommaren 2007 skulle säljas till Litorina.

Sammanlagt måste minst ett 20-tal personer ha varit inblandade i affären. Ändå var det ingen som upptäckte och slog larm om att de två grundarna/säljarna tidigare var dömda för grov kriminell verksamhet: i det ena fallet medhjälp till mord, i det andra fallet ett brokigt brottsligt förflutet med minst elva domar och strafförelägganden efter ett tjugotal olika brott.

Orsaken? Ingen fick uppdraget att kontrollera om säljarna förekom i några brottmålsdomar. När Affärsvärlden frågar om domstolsärenden ingick i den bakgrundskontroll som utfördes vid affären blir svar kort och gott ”Nej” från Litorinas senior partnerJörgen Ekberg.

Det hade antagligen räckt med ett samtal till landets största tingsrätt, den i Stockholm, sommaren 2007 för att en helt annan bild av grundarnas bakgrund skulle uppenbara sig. 2001 dömdes den ene av grundarna till ett års fängelse för grovt bedrägeri, en rubricering som i en dom 2002 i Svea hovrätt sänktes till medhjälp till grovt bedrägeri (fängelsepåföljden ändrades inte).

När Affärsvärlden träffade Jörgen Ekberg i förra veckan konstaterade han att Litorina i och för sig är nöjt med investeringen i Securia men att riskkapitalbolaget inte hade genomfört affären om grundarnas historik hade uppdagats tidigare. Läs om bakgrunden här.Bolaget har bland annat satsat statliga pensionsmiljoner från denTredje AP-fondeni Securia.Läs om investerarnas reaktioner här.

Granskningen av Securia och grundarnas bakgrund följde enligt Jörgen Ekberg Litorinas sedvanliga rutiner. I dessa ingår legal och ekonomisk due diligence men inte en grundlig persongranskning.

– Vi har ju gjort en fullständig due diligence, både legal och finansiell på det sätt som vi alltid gör. Vi har också försökt göra bakgrundscheck på herrarna ifråga och även tagit referenser på tidigare arbetsgivare, förklarade Jörgen Ekberg i förra veckan.

En fördjupad personkontroll, eller human due diligence (eller personal due diligence eller security due diligence) som det kallas i branschen, omfattar även en kontroll av tidigare kriminalitet och inblandning i olika rättstvister. Dessutom ingår en genomgång av objektets personliga ekonomi.

Ett sätt att avslöja en lucka i en persons cv är till exempel om personen har låga inkomster under ett visst år. Det kan bero på utlandsvistelse – eller på att vederbörande har suttit i fängelse. Någon sådan kontroll gjordes inte vid Securia-affären. Litorina Kapital nöjde sig med att kontrollera om de två hade betalningsanmärkningar samt att ställa ett antal frågor till säljarna.

I Sverige finns flera olika bolag som specialiserat sig på grundliga personliga bakgrundskontroller. Några exempel ärLook Closer,Profile Intelligence och amerikanskaKrollssvenska filial. Svenska börsbolag med intressen i branschen ärInvestor som indirekt delägerAspectogenomNovare Human Capital. Dessutom är Peabdelägare i konkurrentenIn Casec.

Look Closers vdPhilip Jerlmyrmenar att konsten att göra en human due diligence kan liknas vid att göra en journalistisk granskning. Till det viktigaste hör att hitta domar som berör personerna som granskas:

– Informationen är ofta offentlig och alla domar är offentliga. Vad det handlar om är konsten att hitta dem, säger Philip Jerlmyr.

Enligt honom lägger nu fler och fler bolag in en personlig due diligence i samband med att större affärer ska avgöras.

– Ministeraffärerna i Alliansregeringen var en väckarklocka. Det är så tråkigt att sådant här händer när kostnaden för en human due diligence är försumbar jämfört med förvärvspriset.

Vad ingår typiskt sett i en human due diligence?
– Vi gör en granskning inom olika områden. Ekonomi, juridik, företagsengagemang, utbildning och den mediala bilden, säger Philip Jerlmyr.

Konkurrenten Profile Intelligences vdAnne Styrensäger till Affärsvärlden att personal due diligence av hävd har satts på undantag i Sverige:

– Vi som jobbar med personal due diligence är inte förvånade. I Sverige görs oftast due diligence på den ekonomiska sidan av företag. Man tittar på marknader, kundunderlag och annat som har med siffror och mätbarhet att göra. Advokaterna fingranskar också avtalen från alla håll och kanter, säger hon och tillägger att det däremot är få som kollar upp personerna bakom företagen.

– Jag skulle våga säga att det är ytterst få som gör en personal due diligence på inblandade personers heder och vandel, tillägger hon.

SeniorkonsultenPeter Vallastepå In Casec konstaterar också att det finns stora skillnader i hur vanligt det är att göra en bakgrundskontroll av individer i olika länder:

– I den anglosaxiska världen är en security due diligence en rutinåtgärd vid den typen av affärshändelser som i fallet Securia. Men det beror också på att i dessa länder kan även företagsledning och styrelse stämmas för att man inte genomförde sin ’hemläxa’ och kollade upp ’vem som är vem’ innan man gör en större investering eller företagsförvärv.

Enligt Peter Vallaste är hans erfarenhet att det är förvånansvärt många som visar sig ha gamla skelett i garderoben.

I vissa utländska länder är det lättare att upptäcka enskildas kriminella bakgrund. I USA är till exempel registren över de brott som enskilda har dömts för helt offentliga. I Sverige är det bara den enskilde själv som kan begära ut sitt eget utdrag ur kriminalvårdens belastningsregister. I Sverige är uppgifter om skulder hos kronfogden offentlig inforamtion medan den i till exempel Danmark hålls hemlig.

– Man kan begära att personen hämtar ut uppgifter ur kriminalregistret men informationen sträcker sig bara tio år tillbaka och man får bara domar i brottsmål. Ofta är domar i tvistemål minst lika intressanta, säger Philip Jerlmyr vid företaget Look Closer.

Brottmål rensas efter fem år

Den som vill söka efter domar måste känna till personnumret på den person som dömts och dessutom var domen klubbats, vanligen på hemorten (eller där vederbörande jobbar eller sommarbor).

Många domar i brottmål överklagas till de fyra hovrätterna, vilket gör det lättare att göra efterforskningar.

Efter viss tid gallras domarna. Ärendeförordningen säger att brottmål ska rensas efter 5 år och tviste- och konkursmål efter 9 år. Därefter blir brottmål sökbara manuellt, men enbart på domdag. Tvist/konkurser är sökbara manuellt på namn (kärande/svarande) och lokalt hos olika tingsrätter är arkivtiden olika lång. Äldre domar och handlingar flyttas och lagras tex i landsarkiven.

Källa: AFV/Profile Intelligence

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets