Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ingen moms på bitcoin-växling

2015-07-17 14:10
Foto: AP Photo/Rick Bowmer, File/TT

Det blir av allt att döma ingen moms på växling av den digitala valutan bitcoin efter ett besked i EU-domstolen.

– Det här känns ju hoppfullt och kul, säger svenske David Hedqvist som var part i målet.

Ska man betala moms för vinster på bitcoinväxling eller inte? Det har varit oklart i åratal. Frågan har varit om bitcoin ska uppfattas som riktiga pengar - eller mer som en vara som man köper och säljer.

Om EU-domstolens generaladvokat hade sett den bitcoin som en vara hade växlingen varit momspliktig, vilket hade varit ett dråpslag mot den gryende handeln med den digitala valutan inom EU.

Men bitcoin är faktiskt "ett rent betalningsmedel" och växling av bitcoin "är enligt mervärdesskattedirektivet undantagen från skatteplikt". Så står det i utlåtandet från generaladvokaten som kom på torsdagen.

Därmed slipper alla som växlar bitcoins betala skatt på växlingsvinster - precis som den som växlar andra valutor som dollar, kronor eller euro. Generaladvokaten lämnar egentligen bara ett förslag till beslut i EU-domstolen, men det brukar bli vägledande.

Minst 50 000 transaktioner med bitcoin sker varje dag i världen. David Hedqvist ligger bakom att frågan kom upp i domstolen efter att han frågat svenska Skatteverket om hans växling var momspliktig.

– Bitcoin är ingen vara, den är ett betalningsmedel, helt klart, säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom