Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ingves: Amorteringskrav bör övervägas

2013-01-15 06:19
Foto: Tor Johnsson/Scanpix

Tar inte bankerna sitt ansvar bör man överväga tvingande krav på amortering av bolån. Det sade Riksbankschef Stefan Ingves i en intervju med Dagens Nyheter på tisdagen.

"Jag menar att man bör överväga något slags myndighetskrav på amortering av bolån. Det är inte bra om lånen har evig löptid eftersom det uppstår alltför stora risker, sade han.

Han sade att det är upp till bankerna om sådana krav ska införas.

"Bäst skulle vara om de klarade denna uppgift själva, utan tvång utifrån... Men jag anser att man ska införa tvingande regler om det annars inte händer tillräckligt. Man ska inte bara tycka att någon annan ska göra allting. Om bankerna inte tar ansvaret, så blir det i stället en myndighetsuppgift", sade Stefan Ingves.

Han sade vidare att mer måste göras vad gäller bankerna och att Sverige släpar efter i makrotillsyn. Han efterfrågade ett regelverk där någon får ansvar för att säga "hit, men inte längre".

Riksbankschefen är positiv till konjunkturvarierande krav på kapitaltäckning, som gör att bankerna bygger upp större buffertar i goda tider. Han uttrycker också sympati för två förslag som finansminister Anders Borg för fram: en avgift på bankerna upplåning i utländsk valuta och kassakrav.

Stefan Ingves sade vidare att Riksbanken nu måste "höja ribban" för att redovisa övervägningarna kring finansiell stabilitet och han uppmanade Sverige att bestämma sig om bankunionen och andra finansiella strukturer som byggs upp inom euroområdet.

"Tåget går nu och vi kan inte bestämma farten", sade Stefan Ingves.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom