Ingves: Amorteringskrav räcker inte

Det föreslagna amorteringskravet kommer inte att räcka när det gäller att bromsa utvecklingen för hushållens skulder, anser Riksbankens ordförande Stefan Ingves.

”Det kommer att krävas ytterligare åtgärder som påverkar både den tillkommande efterfrågan på lån, men också den existerande stocken av utestående lån”, säger Stefan Ingves vid en riksdagsutfrågning om penningpolitiken.

Ett exempel är det förslag på skuldkvotstak på 600 procent av hushållets disponibla årsinkomst som lyftes fram nyligen.

”Men det är också en åtgärd som enligt vår bedömning inte har någon större effekt. Givet momentumet kommer skulderna ändå att stiga under överskådlig tid”, säger Stefan Ingves.

Det kommer även att krävas åtgärder kring hur bostadsmarknaden fungerar, argumenterar han.

Riksbanken har också många gånger framhållit vikten av att Finansinspektionens mandat för makrotillsyn tydliggörs så att FI har både rätten och skyldigheten att vidta åtgärder på ett sådant sätt att man inte utsätter svensk ekonomi för fara längre fram, uppger Ingves.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco