Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ingves: Bankfilialisering bör mötas med strängare krav

2017-06-02 11:35
Stefan Ingves. Foto: IBL

Gränsöverskridande integration gynnar sannolikt ekonomisk tillväxt och välfärd, men när det kommer till förändringar i bankers organisatoriska struktur är det viktigt att myndigheterna också diskuterar vilken påverkan det får för det finansiella skyddsnätet.

Det sade riksbankschefen Stefan Ingves på fredagen, enligt ett förskrivet anförande på Bank for International Settlements webbplats.

"Enligt min mening bör operationella förändringar i gränsöverskridande bankgrupper, som 'filialisering', därför mötas av strängare krav att hålla likviditetsbuffertar i alla relevanta valutor", sade han.

Stefan Ingves tillade att det också bör utlösa en diskussion om relevant storlek och sammansättning av centralbankens valutareserv och om insättningsgarantifonden, och en diskussion om möjliga swap-avtal mellan centralbanker.

Riksbankschefen tog upp Nordeas filialisering nyligen. Han sade att det betydde att svenska myndigheter fick större ansvar för såväl övervakning som krishantering för hela företaget och det ökade också ansvaret för Sverige som hemland för banken.

Ansvaret inkluderar möjligt likviditetsstöd från Riksbanken och potentiella offentliga krishanteringsåtgärder. Nordeas filialisering innebär också att insättningarna som täcks av den svenska insättningsgarantin ökat betydligt.

Om insättningsgarantin i slutändan backas upp av staten innebär det att den svenska staten får stötta exempelvis finska och lettiska bankinsättningar.

"Vad blir då svenska skattebetalares reaktion i en krissituation? Och kommer utländska insättare lita på att det svenska insättningsgarantisystemet och, i slutänden, svenska staten, kommer att behandla dem rättvist? Kommer det finnas tillräckliga resurser för att göra det?", frågade sig Stefan Ingves.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom