Ingves nya räntebesked

Riksbankens Stefan Ingves har lämnat besked om räntan och räntebanan.
Ingves nya räntebesked - stefan-ingves-700_binary_6949247.png

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent.

Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av åtta tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan.

Riksbanken upprepar också att den ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om sammanlagt 45 miljarder kronor från juli 2019 till december 2020, enligt beslutet från april.

Den information som kommit sedan det penningpolitiska beslutet i september pekar på att konjunkturen mattas av lite snabbare än väntat. Men avmattningen innebär en normalisering av ett ekonomiskt läge som varit starkt i många år med hög tillväxt och en god utveckling på arbetsmarknaden.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på torsdagen.

“Även om prognoserna är något nedreviderade ger de inte bilden av en lågkonjunktur, vare sig i omvärlden eller i Sverige”, skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att inflationen har varit nära inflationsmålet sedan början av 2017.

“De senaste månaderna har den visserligen sjunkit tillbaka, men detta var väntat och inflationsutsikterna för det närmaste året är sammantaget oförändrade sedan i september”, skriver de.

Beträffande den internationella konjunkturen noterar Riksbanken att utsikterna för euroområdet försämrats något jämfört med bedömningen i september.

“En expansiv penningpolitik i många länder bidrar dock till att ge stöd åt konjunkturen. Inflationen väntas därför stiga från låga nivåer”, skriver Riksbanken och tillägger att handelskonflikten mellan USA och Kina och det oklara läget kring brexit fortsatt skapar osäkerhet kring tillväxtutsikterna.

Riksbankens prognos indikerar, liksom tidigare, att räntan mest sannolikt höjs i december, till 0 procent.

Riksbanken konstaterar dock att konjunktur- och inflationsutvecklingen i omvärlden och Sverige de kommande åren är “mycket osäker” och det är därför svårt att i dag säga när det är lämpligt att höja räntan nästa gång.

Eftersom arbetsmarknaden bedöms utvecklas något svagare väntas också löneökningstakten bli något lägre under kommande år.

Det skriver Riksbanken i den penningpolitiska rapporten på torsdagen.

Riksbanken spår löneökningar på 2,6 procent i år, 2,8 procent nästa år och 3,0 procent 2021.

I september spådde Riksbanken löneökningar på 2,6 procent i år, 2,9 procent nästa år och 3,2 procent 2021.

Riksbanken konstaterar att arbetsmarknaden under flera år har utvecklats mycket starkt, och arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden har nått historiskt höga nivåer.

I år bedöms dock utvecklingen ha mattats av. Den allra senaste tiden har arbetslösheten enligt Arbetskraftsundersökningarna (AKU) stigit kraftigt. Arbetsförmedlingens statistik visar på en mer måttlig uppgång under året.

SCB har nu meddelat att AKU är missvisande, då det upptäckts brister i datainsamlingen, och den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms vara överskattad.

“Då statistiken enligt AKU är missvisande har andra källor beaktats i högre utsträckning”, skriver Riksbanken.

Sysselsättningen har bromsat in något enligt kortperiodisk sysselsättningsstatistik (KS), även

om den än så länge endast omfattar utfall till och med det andra kvartalet. Enligt företagens svar i Konjunkturbarometern har sysselsättningen i näringslivet inte minskat under året.

Antal varsel om uppsägning är få och indikerar inte att arbetslösheten på kort sikt skulle öka kraftigt. Antalet nyanmälda lediga platser har enligt Arbetsförmedlingen fallit de senaste månaderna, men är fortfarande på en hög nivå.

Dessutom finns det fortfarande många lediga jobb och vakanser inom näringslivet enligt SCB. Anställningsplanerna har sjunkit tillbaka enligt Konjunkturbarometern, men indikerar ändå en oförändrad sysselsättning de kommande månaderna. Även industrins förväntningar enligt inköpschefsindex pekar på ungefär oförändrad sysselsättning samtidigt som förväntningarna inom tjänstesektorn indikerar viss sysselsättningsökning.

“Den samlade bilden tyder på att arbetsmarknaden har kylts av och indikatorer pekar på att efterfrågan på arbetskraft fortsätter att mattas av, även om det finns få tecken som pekar på en kraftig nedgång i sysselsättningen”, skriver Riksbanken.

Med reservation för felen i AKU spår Riksbanken nu en arbetslöshet på 6,8 procent i år, 6,9 procent nästa år och 7,0 procent 2021. I septemberprognosen spåddes 6,6, 6,7 respektive 6,8 procent.

Vad gäller AKU konstaterar Riksbanken att SCB arbetar med att åtgärda bristerna.

“Riksbanken behöver ha en uppfattning om hur arbetsmarknaden, och därmed konjunkturen, utvecklar sig för att avgöra vilken penningpolitik som är lämplig. Innan SCB publicerar reviderade siffror finns ingen officiell bild av utvecklingen på svensk arbetsmarknad, vilket är bekymmersamt”, skriver Riksbanken.

I avsaknad av tillförlitlig statistik från AKU baseras Riksbankens bedömning på andra statistikkällor och indikatorer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.