Ingves: Riksbanken har ett inflationsmål – inte ett växelkursmål

Det viktigaste att konstatera när det gäller utvecklingen för kronans växelkurs är att Riksbanken har ett inflationsmål, inte ett växelkursmål. Det sade riksbankschefen Stefan Ingves i en utfrågning i finansutskottet på torsdagen.
Ingves: Riksbanken har ett inflationsmål – inte ett växelkursmål - pengar-ingves_binary_6844491.jpg

“Men det betyder inte att kronans växelkurs är betydelselös”, sade han.

Stefan Ingves sade också att det är svårt att föreställa sig att kronan skulle fortsätta att försvagas kontinuerligt när Sverige har ett likartat inflationsmål som många andra länder.

Han påpekade att vissa andra länder med inflationsmål flytande växelkurs, som Norge, också har fått se sina valutor utvecklas i ungefär liknande utsträckning som i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.