Inledning kring nollstrecket väntas på börsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagen omkring oförändrade nivåer med dragning mot plus.
Inledning kring nollstrecket väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvalrden-700_binary_6867910.jpg

Börserna i Asien steg i spåren av handelsoptimism som även lyfte USA-börserna på måndagskvällen efter stängning i Stockholm.

Vid klockan 08:20 var terminerna för DAX i Frankfurt upp 0,1 procent och CAC40 i Paris var de vid samma tidpunkt oförändrade. Förhandeln hos IG i Stockholm indikerade en uppgång på 0,1 procent.

De senaste dagarna har börshumöret präglats av osäkerhet rörande handelskonflikten. På måndagen sade Donald Trump att samtalen med Kina fortsätter och att det finns goda utsikter för ett avtal. Senare på eftermiddagen fortsatte de positiva ordalagen om pågående handelskonflikter vid en presskonferens på G7-mötet från USA Frankrikes båda presidenter.

“Det finns fortsatt ett stort osäkerhetsmoment runt handelsdispyten mellan USA och Kina. Det är fortsatt svårt att se en lösning, och detta kommer att fortsätta att tynga sentimentet på aktiemarknaderna”, sade Shusuke Yamada på Bank Of America Merrill Lynch till Reuters.

USA-räntorna har sjunkit tillbaka något och dollarn tappat lite under handeln i Asien på tisdagen. Bland råvarorna handlas oljan något lägre jämfört med svensk börsstängning på måndagen. Kopparpriset sjönk till 5.635 dollar per fat.

 

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Forskningsbolaget Index Pharma uppnådde det primära målet i Conduct-studien i fas 2b med sin läkemedelskandidat cobitolimod för behandling av måttlig till svår ulcerös kolit, en inflammationssjukdom i tarmen. Läkemedelskandidaten cobiltolimod kommer nu att tas vidare till studier i fas 3.

“Det är första ribban och den är hög. När man väl har kommit över den är lite som att få komma in på festen i stället för att få gå runt utanför. När man har nått upp till målen har man bevisat någonting”, säger Peter Zerhouni till Nyhetsbyrån Direkt.

* En domstol i Argentina har kancellerat en bilprovningskoncession som tidigare tilldelats ett företag där Opus tagit över kontrollen. Bolaget har ännu inte påbörjat någon verksamhet, varför intäkterna inte påverkas. Om beslutet kvarstår kan det tvinga Opus att göra nedskrivningar av anläggningstillgångar om 20 miljoner kronor. Därtill kommer potentiella avsättningar om cirka 5 miljoner för bland annat stängning av anläggningar.

 

Bland morgonens rapporter:

* Flygbolaget SAS resultat före skatt under räkenskapsårets tredje kvartal blev 1.490 miljoner kronor, att jämföra med Infront Datas snittestimat på 1.459 miljoner kronor. SAS omsättning uppgick till 13.552 miljoner för perioden, mot ett snittestimat på 13.402 miljoner.

* Balkongbolaget Balco redovisar ett rörelseresultat på 44,3 miljoner kronor (31,5). Nettoomsättningen uppgick till 325 miljoner kronor (274), med en organisk tillväxt på -3,4 procent.

I samband med rapporten för det första kvartalet sade bolaget att den organiska tillväxten för helåret väntades bli 10 procent. Nu räknar bolaget med en organisk tillväxt på 10 procent för det andra halvåret. Detta eftersom “tidpunkten för bygglov påverkar omsättningen mellan kvartalen”, heter det i rapporten.

 

Rekommendationer:

* Credit Suisse har höjt riktkursen för Essity till 310 kronor från 275 kronor. Rekommendationen neutral upprepas. Aktien stängde på 291:50 kronor på måndagen och har stigit 34 procent sedan årsskiftet.

* Jefferies International höjer riktkursen för Camurus till 120 kronor från 106 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien i Camurus stängde på 83 kronor på måndagen och den har gått upp med 35,5 procent sedan årsskiftet.

* Säkerhetskoncernen Gunnebo har fallit brant sedan beskedet om en nyemission i samband medförvärvet av tjeckiska Cominfo den 20 juni.

“Skulle Gunnebo fortsätta att falla på aktiemarknaden kan det innebära ett fint köpläge”, skriver Dagens industri, som sedan i våras har en riktkurs för aktien om 35 kronor.

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för SHB till behåll från sälj. För DNB och Swedbank upprepas behåll medan SEB får en upprepad köprekommendation med riktkursen 101 kronor. Även Danske Bank får rekommendationen köp upprepad med ny riktkurs om 130 danska kronor, från tidigare 140 danska kronor.

På tisdagens makroagenda presenterar SCB statistik över utlåning till svenska hushåll i juli där en dämpad ökningstakt väntas. Senare på eftermiddagen kommer amerikans statistik över de amerikanska hushållens konsumentförtroende som väntas sjunka jämfört med förra månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.