Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Insiderhärvan inför skranket

2009-09-28 06:35

Megarättegången om de omfattande insidermisstankarna tar sin början i Stockholms tingsrätt på måndagen. Sex personer står åtalade.

Insidermålet mot sex personer i den stora så kallade insiderringen tar sin början under måndagen. På ena sidan sitter kammaråklagare Yngve Rydberg och hans medhjälpare och på den andra sidan de sex åtalade och deras juridiska biträden. Fallet är det största i sitt slag som svenska rättsvårdande myndigheter har att ta ställning till.

Misstankarna mot de sex stöds av omfattande telefonavlyssning och rullades upp inför en häpen finansvärld i Stockholm våren 2007 när flera av det åtalade kom att häktas.

De åtalade misstänks ha tjänat 130 miljoner kronor på att ha köpt och sålt värdepapper med olaglig information som stöd. Totalt handlar det om 23 aktieaffärer.

De sex åtalade har i pressen fått namn efter sina arbetsplatser, som exempelvis Cevian-mannen (Som jobbade vid Christer Gardells fondbolag Cevian) och Nordea-mannen, där polisen gjorde husrannsakan i en villa på Lidingö och hittade en halv miljon kronor i kontanter gömda i en bilbarnstol. Båda dessa har numer lämnat sina arbetsplatser.

Rättegången är schemalagd fram till mitten av januari.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom