Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Insiderhärvor till domstol

2008-11-03 11:36

Ekobrottsmyndigheten väntas inom kort fatta beslut om åtal i de två största insiderutredningarna någonsin.

Det är åklagare Stig Åström som efter många förseningar nu ser ut att ha två åtalsbeslut inom räckhåll. Det handlar om insiderutredningarna mot ett antal misstänkta personer kring Alexander Richards och den så kallade Cevianmannen.

Richards-utredningen, där totalt sju personer fått offentliga försvarare, är slutförd och ett åtalsbeslut väntar före årsskiftet. Misstankarna gäller bland annat grovt insiderbrott och grovt svindleri.

I ett förhandsbesked till Nacka tingsrätt skriver Stig Åström att rättegången beräknas ta tre månader. Preliminär tidpunkt sätts till våren eller hösten 2009.

Förundersökningen på nästan 3700 sidor distribuerades till de misstänkta under sommaren.

I det andra målet, den uppmärksammade insiderhärvan där de huvudmisstänkta är kända under namn som Cevianmannen och Nordeamannen, kan det också bli aktuellt med åtalsbeslut före nyår.

En komplettering av förundersökningen pågår som bland annat kräver rättshjälp från Schweiz. Enligt ett brev till Stockholms tingsrätt på måndagen meddelar Stig Åström att rättshjälpen väntas komma inom två veckor. Det förutsätter dock att ingen av de misstänkta överklagar det schweiziska rättshjälpsbeslutet. Åklagaren begär därför anstånd med åtalsbeslut till den 3 december.

Per Agerman

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom