Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Insidern: "Vi var blodtörstiga rävar"

2018-10-19 08:11
Foto: LeLu/All over press

– Vi var blodtörstiga rävar som kommit in i hönshuset. Hönshuset var staten med sin statskassa, och hönshuset stod öppet på vid gavel.

Den tyske toppadvokaten är en insider - en av dem som var med och utformade den metod som användes i det som kallas Europas största skattesvindel. Nu träder han fram framför kamera, maskerad för att inte bli igenkänd.

Han är ett kronvittne i utredningen i Tyskland mot de huvudmisstänkta bakom svindeln där på minst 50 miljarder kronor genom misstänkt fusk med återbetalning av skatt på aktieutdelningar.

Det var på ett advokatkontor i Frankfurt på 30:e våningen som planen utarbetades. Insidern jobbade för Hanno Berger, berömd advokat och skatterådgivare, som utpekas som hjärnan bakom upplägget. Berger förnekar brott.

Från skyskrapan kunde de titta ner på hur folk på gatan gick till jobbet.

– De ser pyttesmå ut. Man tittar ner på de människor som betalar skatt, de skattepengar som man stjäl. Vi tänkte att vi var genier och de var idioter, säger insidern.

Den exklusiva intervjun görs av de tyska medierna ARD, Die Zeit och Correctiv. De ingår i det europeiska journalistiska samarbetet om de så kallade cum-ex-filerna, ett enormt hemligt material som granskats av 19 medier i tolv länder samordnade av just Correctiv. Från Sverige har TT och SVT deltagit.

Männen som skapar det bedrägeristämplade upplägget kallat cum-ex är en grupp toppadvokater och aktiemäklare. Högutbildade från de främsta universiteten, med de högsta betygen.

– De är genier, men det är kanske också problemet. Gränsen mellan genialitet och galenskap är hårfin, säger insidern.

Drivkraften är en gränslös girighet, förklarar han.

– Du har en viss status och tänker: Jag har nått målet. Men så träffar du en som inte bara har en Porsche, utan två. Och så träffar du en som har två villor på Mallorca. Och du flyger alltid business class. Jag trodde att jag var en bättre människa för att jag satt längst fram i planet. Och när du åker långdistansflyg sitter du i första klass. Och då tänker du verkligen att du har nått målet! Och så går du av planet, går in i ett möte, och den du ska ha mötet med har kommit i sitt privatplan. Då tänker du: Perfekt, det slutar alltså inte här!

Han beskriver hur advokatbyrån sonderade vilka länder som kunde mjölkas. Stora länder som Spanien och Frankrike var intressanta, men också små rika länder som Österrike, Belgien och Danmark. I Tyskland fungerade redan metoden.

– Nu ville man veta om denna maskin, denna "djävulsmaskin", också fungerade i andra länder, säger insidern.

Den övriga mänskligheten hade de distanserat sig från och staten var fienden, säger han.

Insidern greps av polisen och förstod att han riskerade sju års fängelse, något som "slog mig som en blixt", säger han. Så han började samarbeta med utredarna, mot möjligheten att slippa straff, och peka ut sina forna vänner. När rättegångarna väntas börja nästa år är han ett av de viktigaste vittnena.

– Jag var tvungen att erkänna att jag har gjort fel, acceptera att jag gjort fel. Och det tog månader innan jag verkligen förstod det.

Men till sist beslutar han sig för att berätta allt.

En sak har han dock svårt att svara på.

– Åklagaren frågade mig: "Varför?"

– Girighet äter sinnet. Det är min enda förklaring.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom