Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Insiderrättegång mot "Kinas Carl Icahn" inledd

2016-12-06 10:39
Xu Xiangs fond Zexi Investment gav 638 procent i avkastning under tre år, fram till och med 2014. Foto: All over press

På måndagen inleddes rättegången mot dollarmiljardären och hedgefondchefen Xu Xiang som brukar kallas "Kinas Carl Icahn".

Xu Xiang, 38, greps den 1 november i fjol och är bland annat misstänkt för insiderhandel och manipulering av aktiekurser. På måndagen den 5 december inleddes rättegången i Qingdao Intermediate Peoples Court i Shandong. Endast några statliga nyhetsmedier hade tillåtelse att medverka, skriver South China Morning Post.

Xu Xiang är en självlärd aktieinvesterare som var känd för sina korta placeringsbeslut som ofta ledde till hög avkastning. Flaggskeppsfonden var Zexi Investment som Xu själv förvaltade. Fonden avkastade 638 procent under tre år fram till slutet av 2014. Det är bättre än någon annan fond i Kina under perioden. Xu Xiang har aldrig låtit sig intervjuas i media och hans kunder har förblivit hemliga.

Även om det skulle bli en fällande dom mot Xu Xiang lär de systematiska insiderbrotten fortsätta i oförminskad skala i Kina, enligt en analytiker som tidningen talat med.

– Fallet Xu Xiang är bara toppen av ett isberg. Det ligger ett raffinerat nätverk av intressenter bakom det här, säger ekonomiprofessorn Yi Xianrong till South China Morning Post.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom