Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Inte acceptabelt med stängd kärnkraft"

2010-01-21 06:29

Näringsminister Maud Olofsson kritiserar de stora elbolagen för hur bolagen, bland annat statliga Vattenfall, håller kärnkraftsreaktorer stängda. -Det är inte acceptabelt, säger hon till radions Ekoredaktion.

- Jag tycker det är allvarligt att man inte får kärnkraftsreaktorena att fungera, säger Maud Olofsson till Ekoredaktionen och tillägger att:

– Jag tycker inte att det är acceptabelt. Som ägare till Vattenfall förlorar vi pengar, och vi har också en sämre säkerhet i elförsörjningen.

Under den stränga kylan i vinter har priset på den nordiska elbörsen tidvis varit skyhögt, och det kommer att märkas i elräkningarna för många hushåll.

En del av bakgrunden är att två reaktorer i Ringhals står still. Ringhals ägs till största delen av statliga Vattenfall.

– Det är bolagen som är ansvariga. Det är ju tre stora som äger de här kärnkraftverken. De är ansvariga för att de här ska fungera och för att de ska ha en säker drift, säger hon till Ekoredaktionen.

Vattenfall håller med om att reparationerna har tagit lång tid. Enligt Erik von Hofsten, presschef för Vattenfall Norden, planeras de två stängda reaktorerna i Ringhals att starta den 1 respektive 15 februari.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom