Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Intern kritik mot nya ECB-stimulanser

2019-09-13 13:46
Mario Draghi och Klaas Knot. Foto: Xinhua/TT, Kiyoshi Ota/TT

Europeiska centralbanken är öppet splittrad om behovet av och riskerna med de nya penningpolitiska stimulanser som den avgående ECB-chefen Mario Draghi lanserade i torsdags.

Över en tredjedel av medlemmarna i det så kallade ECB-rådet har invändningar mot politiken, rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn.

Den nederländska centralbankschefen Klaas Knot är en av de så kallade hökarna i ECB-rådet.

– Detta breda paket av åtgärder, särskilt det återstartade stödköpsprogrammet, är överdrivet sett till nuvarande ekonomiska förhållanden. Det finns starka skäl att tvivla på politikens effektivitet, säger han.

Enligt Knot är kapacitetsutnyttjandet i eurozonen redan högt, med löneökningar och lättillgängliga krediter.

Den österrikiska kollegan Robert Holzmann är också kritisk. Han påminner om att ECB är i färd med att utvärdera sin penningpolitik och att detta kan resultera i att inflationsmålet sänks. Att i det läget slå till med nya stimulanser för att nå ett inflationsmål som kan bli obsolet är ett misstag, enligt Holzmann.

– Det kan ju vara så att 2 procent är utom räckhåll just nu och att prisstabilitet nås på 1,5 procent.

De två hökarna får i debatten mothugg från Sloveniens centralbankschef Bostjan Vasle. Han upprepar Mario Draghis syn på frågan och säger att det kan krävas mer åtgärder då såväl tillväxt som inflation i eurozonen just nu är låg.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom