Investerare dumpar ryska aktier

2016-01-25 10:02 Per Tolgraven
Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/TT

Internationella investerare går ur sina innehav i några av de mest likvida ryska bolagen. Det är instabiliteten i landets aktier och valuta som får dem att söka sig till säkrare tillgångar, skriver Bloomberg.

Utländska aktieägare säljer ryska aktier i en snabbare takt än lokala handlare på Moskvabörsen. Det har fått gapet mellan aktier handlade i Moskva och de handlade på andra marknader (GDR) att krympa till nivåer som inte setts på ett år.

Dumpningen kommer efter att oljan, Rysslands viktigaste intäktskälla, dök till 12-årslägsta förra veckan samtidigt som rubeln backade mer än någon annan motsvarande valuta.

- Utlänningar kan snabbt sälja ryska aktier och gå till någon annan tillväxtmarknad där de kan få relativt bra avkastning för liten risk, säger Anastasia Levashova, förvaltare vid Blackfriars Asset Management i London, till Bloomberg.

- Lokala investerare är mer motståndskraftiga till den ryska berg- och dalbanan och villigare att behålla aktierna eftersom de har betydligt färre alternativ, fortsätter Levashova.

Bloomberg skriver att varuhuskedjan Magnit har tappat 12 procent i London under 2016 medan aktien är oförändrad i Moskva. Teleoperatören Megafon är ner 13 procent i London, dubbelt så mycket som i Moskva. Energijätten Gazprom Neft har sjunkit 14 procent i London och 6,3 procent i Moskva hittills i år.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS