Investerare ifrågasätter Venezuelas betalningsförmåga

2016-01-22 11:27 Affärsvärlden Finwire

Venezuelas förmåga att klara av sina betalningsåtaganden till dess kreditgivare har kommit på fråga i takt med att priset på olja fortsätter att sjunka.

Investerare uppges ha börjat spekulera kring ifall det sydamerikanska landet kommer att tvingas genomföra en default på sitt skuldberg på 120 miljarder dollar, och därmed se den ekonomiska och politiska krisen fördjupas ytterligare. Det skriver Wall Street Journal.

Venezuela får idag 96 procent av sina exportintäkter från den svarta råvaran. Men med produktionsnivåer på 17-18 dollar per fat börjar man närma sig ett tillstånd där utvinning blir olönsamt. Det i sin tur gör att sannolikheten för en default stiger.

Enligt Alejandro Arreaza, ekonom på Barclays, ser en default för 2016 ut att bli allt svårare att undvika. I ett marknadsbrev hänvisar Arreaza till det faktum att redan vid nuvarande prisnivåer på 30 dollar per fat, kommer Venezuela tvingas till att använda 90 procent av sina oljeinkomster i år för att bara uppfylla sina förpliktelser, inklusive statspapper och pengar som man är skyldiga till Kina.

Venezuela har hittills bemött sina förpliktelser, men det har skett till en kostnad där man har strypt användningen av dollar för import, något som har resulterat i att hyllorna gapat tomma runt om i landets butiker, skriver finanstidningen.

- Venezuela är i ett ekonomisk hål, oljepriserna bara förvärrar röran, säger fondförvaltaren Anders Faergemann, som jobbar för Pinebridge Investments i London.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom