Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Investerare räknar med svagare dollar

2016-04-04 12:18
Foto: Alex Segre/REX /All over press

Allt fler spekulerar i att dollarn kommer att fortsätta falla. Det skriver Wall Street Journal.

Inte många såg ett scenario där dollarn skulle försvagas under 2016. Men nu är det precis vad hedgefonder och andra investerare räknar med, skriver Wall Street Journal.

Inte sedan maj 2014 har spekulanter varit så skeptiska till den amerikanska valutan, enligt Commodity Futures Trading Commission.

Under årets tre första månader föll ICE Dollar Index, som mäter dollarn mot sex andra valutor, med 4,2 procent. Det var den sämsta utvecklingen sedan 2010. Wall Street Journals eget dollarindex, som väger dollarn mot 16 andra valutor, sjönk i fredags till sin lägsta nivå sedan juni.

Ett fortsatt dollarfall kan hjälpa till att förlänga rallyt för aktier, riskfyllda obligationer och råvaror som redan har överträffat förväntningarna hos många på Wall Street, skriver tidningen.

En svag dollar och duvaktig amerikansk centralbank är ”bra för tillväxtmarknader, bra för råvaror, bra för risk”, säger Christopher Stanton vid Kalifornien-baserade Sunrise Capital Partners, som själv spekulerar mot den amerikanska dollarn.

När dollarn sköt i väg mellan mitten av 2014 och mitten av 2015 var det en av senare års viktigare marknadssignaler. Uppgången bidrog till att trycka ner råvarupriser, straffade tillväxtmarknader, inklusive Kina, och underblåste utslagning i amerikansk energisektor.

En svagare dollar de kommande månaderna kan komma att vända de förhållandena till motsatsen, skriver Wall Street Journal.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom