Investeraren: Därför blankar jag Tesla och köper BMW

Tesla anses ofta vara ett av väldens mest revolutionerade företag, men en investerare går kort i elbilstillverkaren. Anledningen? Den klassiska biltillverkaren BMW säljer fortfarande långt mer än Tesla.
Investeraren: Därför blankar jag Tesla och köper BMW - elon-musk-700_binary_6843177.jpg

Det är Patrick Armstrong, partner på rådgivningsföretaget Plurimi Investment Managers, som går emot strömmen. Han håller dock med om den starka marknadstrenden.

– Tesla är uppenbarligen ledaren på elbilsmarknaden. Och det är precis rätt, det är dit industrin är på väg, säger han till CNBC.

Men Patrick Armstrong tycker dock att argumenten för att blanka Tesla väger tyngre än att köpa in sig i en eventuell uppgång i aktien. Han menar att den klassiska bilindustrin fortfarande är vinnaren på marknaden.

– BMW får inte det erkännande som de förtjänar, säger han.

Dessutom går Tesla fortfarande med förlust, medan BMW:s nettovinst för det andra kvartalet ökade med 14 procent. Armstrong säger att Teslas förluster är ”svåra att motivera”.

– Tesla är bra för konsumenter eftersom bilarna inte prissätts ur ett vinstperspektiv. Men det är inte bra för aktieägarna, säger Patrick Armstrong.

Ett ökat intresse för att blanka Tesla-aktien har fått vd:n Elon Musk att uttala sig. I juni tweetade han om de nya blankarna:

”De vill att vi ska dö” och ”Jag önskar att de skulle sluta sticka nålar i voodo-dockor av mig”, var några av de smått dramatiska meddelanden som Musk skickade efter att antalet blankade Tesla-aktier hade slagit nya rekord.

Tesla förväntas lansera en ny elektrisk lastbil i slutet av oktober. BMW har som målsättning att de ska massproducera elbilar år 2020, med 12 olika modeller klara år 2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.