Investor stärker kontrollen i Spray

Berit Gustavii från Investor är ny ekonomichef på Spray Ventures. Rekryteringen som skett i tysthet innebär att Wallenbergs-sfärens inflytande i Spray Ventures fortsätter att öka.

Hemlighetsmakeriet bakom dörrarna hos Spray Ventures fortsätter. Samtidigt som affischnamn som Fabian Månsson och Casten Almqvist har rekryterats till bolaget under det senaste halvåret har ytterligare ledningsförändringar skett i kulisserna.

På nyckelposten som ekonomichef återfinns numera Berit Gustavii med mångårig bakgrund på Investor. Trots att hon började sin anställning på Spray redan i februari har utnämningen hittills inte kommunicerats utåt. Den tidigare ekonomichefen Tommy Ekdahl, som varit anställd sedan hösten 1998, lämnade Spray Ventures i juni för att gå till fastighetsbolaget Amplion.

Berit Gustavii har formellt titeln CFO och arbetar nära Sprays VD Daniel Sachs med att strama upp koncernens ekonomi. Sedan Daniel Sachs övertog vd-posten i Spray Ventures från Per Bystedt i juni har flera interna åtstramningsprojekt dragits igång.

Men att Investor skulle ha ett finger med i spelet för att skydda sin investering i Sprays portalbolag dementeras.

”Det är inte så att vi har tillsatt henne, men hon är en oerhört duktig medarbetare och det är väl bra om man kan få över henne till ett företag där vi själva har intressen”, säger Nils-Ingvar Lundin, informationschef på Investor.

Om Spray Ventures ambitioner är att skapa ett ungt dream-team i svenskt näringsliv knutet till bolaget passar rekryteringen av Berit Gustavii väl in. Hon är född 1960 och har arbetat drygt fem år på Investor, senast som chef för risk management.

Nätverket är det heller inget fel på, i släkten finns bland annat kusinen Ragnar Gustavii, tidigare vd för Aktiefrämjandet och numera partner på Ernst & Young Management Consulting.

Goda kontakter med Investor har varit avgörande för Sprays möjligheter att expandera koncernens olika verksamhetsgrenar. Investor är Spray Ventures viktigaste externa finansiär och har bland annat skjutit till 720 Mkr till Sprays portalkoncern Spray Network under det senaste året. De pengarna har gett Investor en ägarandel på 30 procent enligt Spray Ventures senaste årsredovisning.

Portalprojektet har kostat Spray enorma summor. Under 1999 hade koncernen kostnader på över 500 Mkr varav merparten kommer från portalverksamheten. Förutom pengarna från Investor har Spray finansierat portalbygget genom att sälja aktier i Razorfish under våren 2000. I maj gick Spray Ventures in med ytterligare 500 Mkr i portalbolaget.

Redan innan rekryteringen av Berit Gustavii har banden mellan Spray och Investor varit starka. Per Bystedt, numera ordförande, är son till den tidigare Electrolux-direktören Gösta Bystedt.

Daniel Sachs, som förutom den nya vd-rollen varit ledamot i Spray Ventures styrelse sedan 1997, har också en namnkunnig svåger vid namn Marcus Wallenberg, vd för Investor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets