Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Investor tappade kvarts miljard

2010-06-11 07:59

Investor Growth Capital har tappat en kvarts miljard kronor för att japanska halvledarföretaget FOI, där IGC äger 13 procent, har blåst upp sin försäljning. Investor meddelade för ett par veckor sedan att IGC skrivit bort hela FOI:s bokförda värde eftersom FOI är under utredning för brott och kommer att avnoteras från Tokyobörsen, men sedan har det varit tyst.

Vad har egentligen hänt?
- FOI är under utredning, av Tokyobörsen och en japansk myndighet motsvarande amerikanska SEC, för att ha blåst upp försäljningen, ja förfalskat siffror kring försäljningen. Vi fick reda på det här när Tokyobörsen och myndigheten gjorde en räd på bolaget, säger Investors informationschef Oscar Stege Unger.

Affärsvärlden får inte prata med Michael Ricks, som sitter i FOI:s styrelse och är ansvarig för Investor Growth Capitals asiatiska investeringar.

Hur kunde börsen och myndigheten komma på det?
- Det är sannolikt någon som varit involverad som misstänkt någonting och talat med börsen och myndigheten, säger Oscar Stege Unger.

Vad tjänade ledningen på att blåsa upp försäljningen?
- Vi vet inte så mycket. Myndigheten har plockat in dokumentationen och vi gör vad vi kan för att bistå.

Vad kan ni bistå med?
- Vi har varit ägare ett antal år och vi bistår med den dokumentation vi har och ställer vår kunskap och vår information till förfogande.

Investor Growth Capital gick in i bolaget år 2004. Före börsnoteringen i november 2009 hade IGC 15 procent av bolaget och efter noteringen 13 procent.

Hur mycket pengar har ni investerat i bolaget?
- Ungefär hälften hade vi investerat totalt. Ungefär 100 miljoner kronor. Våra totala tillgångar är värda drygt 150 miljarder.

Ni brukar ju jobba tätt med bolag som ni börsnoterar?
- En börsnotering är en ganska stor process och vi har inte hittat några röda flaggor. Det har kommit efteråt.

Det står i ert pressmeddelande att det skedde vid börsnoteringen?
- Det har hållit på ett tag, inte bara under börsnoteringen utan en period innan också.

Hur vet ni att de är skyldiga?
- Vi vet inte vem som är skyldig, men vi kan se att försäljningen ganska dramatiskt blåsts upp. Eftersom det finns skulder i bolaget så förändras värdet. Bolaget håller nu på att likvideras.

Enligt FOI:s hemsida grundades och leddes bolaget av Yutaka Okumura.

Japan Today skriver att FOI påstod att försäljningen ökade med runt 25 procent till 11,8 miljarder yen, det vill säga nästan 1 miljard kronor, det brutna räkenskapsåret 2008/2009 jämfört med året före. Dessutom spådde bolaget att försäljningen skulle öka ytterligare 10 procent år 2009/2010.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom