Irak får ny premiärminister

Iraks president Fuad Masoum har utsett Haider al-Abadi, vice talman i parlamentet, till premiärminister och bett honom att bilda en ny regering, rapporterar statliga irakiska medier på måndagen enligt Dow Jones Newswires.

Därmed förbigås den sittande premiärministern Nuri al-Maliki som på söndagen sade att han skulle anmäla presidenten för brott mot konstitutionen efter att han dröjt med att utse en premiärminister.

Bakgrunden är att de politiska partierna inte har kunnat enas om vem de vill nominera till premiärminister. al-Maliki har hävdat att hans allians State of Law, i egenskap av den största politiska gruppen i parlamentet, har rätt att nominera en premiärminister. På måndagen drog dock flera partier i alliansen tillbaka sitt stöd till al-Maliki och nominerade i stället al-Abadi.

al-Maliki har pressats hårt av bland annat USA till att kliva åt sidan för att låta en mer inkluderande person bilda regering. USA har enligt tidningen Guardian varnat al-Maliki för att allt framtida internationellt stöd till Irak är avhängigt på att processen med att bilda en ny regering följer konstitutionen.

Varningen framfördes mot bakgrund av uppgifter om att al-Maliki ska ha placerat ut specialstyrkor som är lojala mot honom på strategiska platser runt om i huvudstaden, vilket av vissa ses som en indikation på att al-Maliki försöker behålla makten med alla till buds stående medel.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.