Iran-avtalet klart

Efter uppgifter i morse om att en överenskommelse nåtts mellan Iran och P5+1-länderna bekräftas detta nu av officiella källor.

”Vi har kommit överens om ett avtal som inte är perfekt för någon”, sade Irans utrikesminister Mohammed Javad Zarif på en presskonferens i Wien, där förhandlingarna pågått i tre veckor.

”Men det ger oss hopp”, tillade han och poängterade att förhandlingarna kunde ha slutat utan att en överenskommelse nåtts.

Enligt Reuters ska Iran få behålla sina nuvarande kärnanläggningar, samtidigt som Iran förbjuds att handla med vapen under fem år och köpa in missilteknik under åtta år. Vidare innehåller avtalet en överenskommelse där vissa sanktioner kan återinföras inom 65 dagar om Iran bryter mot sin del av avtalet.

Den amerikanska kongressen har nu 60 dagar på sig att se över avtalet president Barack Obama säger att han kommer att lägga veto mot varje försök från den amerikanska kongressen, där republikanerna har majoritet, att förhindra dagens kärnenergiavtal med Iran.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Obama uppger vidare att han inte kommer att ”tveka om att använda militär kraft” mot Iran om det skulle vara nödvändigt, och säger att han är försäkrad om att avtalet är i enlighet med USA:s och dess allierades säkerhetsintressen.

Vidare kommer sanktionerna återinföras om Iran skulle bryta mot avtalet. Presidenten uppger vidare att dagens avtal är i enlighet med alla de slutsatser som ingick i ramavtalet som slöts i april.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var långt ifrån nöjd med avtalet.

”Iran kommer få en jackpot, en guldrush på hundratals miljarder dollar, vilket kommer ge landet möjlighet att fortsätta sina aggressioner och terror i regionen och världen… Iran kommer få en säker väg mot kärnvapen”, sade Netanyahu. Israeliske utrikesministern Tzipi Hotovely meddelade på Twitter att hon tänker göra allt i sin makt för att försöka stoppa förslaget från att ratificeras.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets