Iranskt kärnenergisamtal kan återupptas i december

Förhandlingarna avseende Irans kärnenergiprogram mellan P5+1-gruppen och Iran kommer att återupptas i december, uppger en källa med insyn i förhandlingarna för Reuters.

Parterna kommer att ajournera sig i Wien under måndagen och återträffas under december, möjligen i Oman, uppger källan. Detaljerna kring återupptagandet av diskussionerna är ännu inte klara, men inga nya lättade sanktioner mot Iran är att vänta i nuläget enligt källan.

Under måndagseftermiddagen uppger en icke namngiven diplomat med insyn i förhandlingarna att tidsfristen för att presentera detaljer från en eventuell överenskommelse har skjutits fram till den 1 juli 2015, enligt Bloomberg News. Målet är att nå en politisk överenskommelse till den 1 mars.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond bekräftar uppgifterna om en förlängd förhandlingsperiod till den 30 juni 2015 och att samtalen återupptas i december, rapporterar Dow Jones Newswires. Hammond uppger vidare att det finns ett tydligt mål om att nå ett övergripande avtal inom ungefär tre månader.

Iran kommer under den förlängda förhandlingsperioden att fortsätta få tillgång till tidigare frysta inkomster från oljeexporten till ett värde av omkring 700 miljoner dollar i månaden, i utbyte mot att landet inte anrikar uran bortom 5 procents anrikningsnivå, rapporterar Financial Times.

De nuvarande förhandlingarna, syftande till att begränsa Irans kärnenergiprogram och samtidigt lätta på de internationella sanktionerna mot landet, ser som tidigare har rapporterats inte ut att leda till någon slutgiltig överenskommelse då tidsfristen löper ut under måndagen.

Flera av parterna har tidigare flaggat för att man önskar förlänga tidsperioden för förhandlingarna.

P5+1 utgörs av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets