”ISK-förslag slår mot kvinnor”

”ISK-förslag slår mot kvinnor” - claes-folkmar_binary_6878799.png

Affärsvärlden träffar Claes Folkmar den 4 ­oktober, ett datum som kanske mest är känt för att ha utropats till kanelbullens dag. Men den minnesgode kommer också ihåg att 4 oktober var det datum 1983 då tusentals ­demonstranter samlades i Stockholm för att protestera mot förslaget om lön­tagarfonder.

Sedan dess har löntagarfonderna både införts och avskaffats, men samtidigt har sparande i aktier blivit en folkrörelse som mannen bakom löntagarfonderna, LO-ekonomen Rudolf Meidner, förmodligen haft svårt att föreställa sig.

Och det är just att företräda minoritetsaktieägarna som Claes Folkmar, chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna, ser som sitt viktigaste uppdrag – det gäller såväl små som stora minoritetsägare. Han tillträdde jobbet i mars 2016 och har en bakgrund bland annat från Skatteverket, som aktie- och fondförvaltare, och som journalist.

Ett viktigt verktyg för Aktiespararna är att delta i bolagsstämmor för att utöva ­inflytande. Inför varje stämmosäsong identifieras ett antal bolag där Aktiespararna vill driva olika frågor, och den planeringen var redan i full gång när Claes Folkmar började sitt jobb. Ett exempel på ett särskilt intressant bolag var Hexagon, detta sedan bolagets vd Ola Rollén häktades av norsk polis i oktober förra året, misstänkt för ­insiderhandel i Next Biometrics. Det som ­Aktiespararna ville fokusera på var Hexagons informationsgivning i samband med att Rollén häktades.

– I samband med att Hexagon presenterade sin niomånadersrapport strax innan, skrev man att inga väsentliga händelser som påverkat den finansiella rapporteringen hade inträffat under perioden från balansdagen fram till rapporttidpunkten, och vår uppfattning är att Hexagon borde ha gått ut med informationen om Rollén, säger Claes Folkmar.

Ett annat bolag som Aktiespararna haft under lupp är inte oväntat Fingerprint Cards som haft en minst sagt turbulent resa, med ett kursras på 20 procent efter vinstvarningen i september som det senaste exemplet.

Claes Folkmar tycker sig se ett mönster där bolaget hela tiden försökt utmåla situationen så positivt som möjligt, vilket ­haft rakt motsatt effekt än vad Fingerprint hoppats på.

Förutom att bevaka enskilda bolag arbetar Aktiespararna med att driva frågor som man anser vara intressanta för medlemmarna. Två exempel på detta är riktade nyemissioner till underkurs, och förslaget om höjd skatt på ISK-sparande.

– ISK-förslaget är dåligt av många skäl, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv, eftersom det slår mot kvinnor som sparar. All akademisk forskning visar att kvinnor i allmänhet söker sparande med mindre risk, och ISK-sparandet är anpassat just för den som vill ha mindre risk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets