Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Island tror på vulkanisk exportsuccé 

2011-03-08 06:43

Termisk energi kan bli Islands nästa stora exportvara. Genom att lägga Europas längsta kabel till Skottland ska Europa kunna få köpa elen.

För ett år sedan ställde ett askmoln av vulkanisk aska trubbel för resenärerna. Men de här krafterna är inte bara av ondo. De här krafterna kan nämligen användas för elproduktion.

Den statliga kraftjätten Landsvirkjun letar för fullt efter utländska finansiärer som vill finansiera den nya idén som totalt beräknas kosta runt 13 miljarder kronor. 

För att Europa ska kunna använda elen måste en kabel byggas som är nära 120 mil lång. Kabeln skulle kunna leverera 6 terawattimmar vilket motsvarar fjolårsproduktionen vid Ringhals 2.

Exporten skulle alltså gå till flera länder i Europa. Här är målet att ta 20 procent av sin energiförsörjning från förnybara källor till år 2020.

Island har haft en mycket tuff tid efter att finanskrisen slog till. Förhoppningen är att kunna restaurera sin ekonomi som nästan helt föll samman.

Ska man tro de studier som gjorts finns stora pengar att tjäna. Projektet skulle kunna ge intäkter på 2,5 miljarder kronor årligen.

Men det räcker inte bara att betala runt 13 miljarder för att få kabeln på plats. Det måste också göras investeringar i nya geotermi- och vattenkraftsverk.

Förra året producerade Island drygt 17 terawattimmar el. 73 procent kom från vattenkraft, resten från geotermi.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom