Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Isländska Kaupthing gör comeback på Stockholmsbörsen

2018-05-17 10:10
Börsklockan på Stockholmsbörsen. Foto: All over press

Isländska Arion Bank, som övertog Kaupthings isländska tillgångar i samband med finanskrisen, planerar för en notering av bankens aktie.

Banken siktar på en listning i Reykjavik samt Stockholm, framgår av ett pressmeddelande.

"Arion Bank har under flera år omstrukturerats och är i dag en stark, lönsam och ledande bank på Island", säger vd:n Höskuldur H. Ólafsson i en kommentar.

Enligt Dagens Industri hade banken en omsättning på motsvarande knappa 4,5 miljarder med en vinst på drygt 1,2 miljarder svenska kronor under helåret 2017.

Bolagets största ägare är Kaupthing med 55,6 procent av kapitalet. Dagens Industri skriver att det rör sig om Kaupthings konkursbo och att målet med noteringen är att Kaupthing ska sälja så mycket av innehavet som möjligt för att kunna betala gamla fordringar.

Tidigare i år sålde den isländska staten sin ägarandel på 13 procent till en nivå som motsvarar ett bolagsvärde på minst 14 miljarder svenska kronor, skriver Di även.

Arion planerar att genomföra sin IPO under innevarande halvår med ett erbjudande till såväl isländska som svenska investerare. Bland rådgivarna som hjälper bolaget med IPO-processen återfinns Carnegie, Citigroup, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Goldman Sachs och Handelsbanken.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom