Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Israel: Iran-avtalet är ett historiskt misstag

2015-07-14 11:08
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ohad Zwigenberg/REX/All over press

Ett avtal med Iran om landets kärntekniska program har nåtts, det bekräftades på en presskonferens för en stund sedan. Israel kallar överenskommelsen för ett "misstag av historiska proportioner".

I utbyte mot internationell insyn i programmet ska sanktionerna mot Iran lättas. Det retar Israel som ser Iran som ett allvarligt hot i regionen. Premiärminister Benjamin Netanyahu menar att avtalet är ett historiskt misstag med katastrofala konsekvenser, rapporterar Reuters.

– Det blir jackpott för Iran, på hundratals miljarder dollar som gör att de (Iran) forsätter sin aggression och terror i regionen och världen, säger Netanyahu.

Och fortsätter:

– Iran kommer få en säker väg till kärnvapen.

Den biträdande utrikesministern Tzipi Hotovely skriver på Twitter att Israel kommer "agera med alla medel tillgängliga för att stoppa att avtalet ratificeras"

EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger på en presskonferens tillsammans med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif att parterna nått en uppgörelse om Irans kärntekniska program som "kan öppna vägen för ett nytt kapitel i internationella relationer".

– Det visar att diplomati kan överkomma decennier av spänningar. Det är ett hoppfullt tecken i världen som är välbehövligt i dessa tider, säger hon på presskonferensen.

Mohammad Javad Zarif fyller i:

– Det här är en win-win-lösning på något som lett till en onödig kris, och kan öppna nya horisonter för att hantera andra kriser. Vi når en överenskommelse som inte är perfekt för någon, men det är det här som vi har kunnat uppnå, och det är en viktig uppgörelse för alla.

Avtalet ska ge internationell insyn i det iranska programmet, som också bantas kraftigt, i utbyte mot lättnader i sanktionerna mot landet. Enligt en diplomatkälla har Iran lovat att öppna dörrarna på alla sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer - något man länge motsatt sig i förhandlingarna.

Iran ska ha gått med på att vapenembargot mot landet blir kvar under en period av fem år. Man har också accepterat en plan för att återinföra sanktionerna om Iran inte uppfyller sina åtaganden i avtalet, skriver Reuters.

Atomenergiorganet IAEA uppger att man skrivit under ett avtal med Iran om en färdplan för kontroller av tidigare kärntekniska aktiviteter i landet, uppger AFP. Detta utgör en huvuddel i förhandlingarna mellan Iran och P5+1-gruppen.

– Jag har precis skrivit under färdplan mellan den islamiska republiken Iran och IAEA för klargörandet av tidigare och pågående framträdande frågor gällande Irans kärntekniska program, säger Yukiya Amano, chef för IAEA till AFP.

Den sista förhandlingsrundan pågick på övertid, i mer än två veckor. Bland de sista stötestenarna att komma överens uppges ha varit FN:s vapenembargo och tidschemat för sanktionslättnader. Rörande embargot har såväl Ryssland som Kina ställt sig på Irans sida. Västmakterna med USA i spetsen stod dock fast vid sitt motstånd.

Det var 2006 som FN:s säkerhetsråd beslutade om att införa sanktioner mot Iran då landet inte samarbetat med IAEA och befarades vara på väg att skaffa kärnvapen. Även USA och EU införde sanktioner, som successivt skärpts.

Förhandlingarna om Irans kärntekniska program kom igång igen efter att Hassan Rouhani 2013 vann presidentvalet i Iran.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom