Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Israel och Saudiarabien samarbetar kring attack mot Iran

2013-11-18 12:32
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdul Aziz. Foto: TT

Enligt insatta källor till Sunday Times har de forna ärkefienderna Saudiarabien och Israel ingått ett hemligt samarbete för att möjliggöra en attack på Iran.

I Genève pågår förhandlingar om Irans kärnvapenprogram mellan Iran, USA, Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

I veckan väntas parterna ingå ett kärnenergiavtal och därmed lätta på de ekonomiska sanktioner som införts mot landet. Läs mer om sanktionerna här.

Israel är däremot skeptiska till avtalet och premiärministern Benjamin Netanyahu har alldeles nyligen uttryckt sina tvivel angående avtalet.

- Israel är inte tvingat att följa den här överenskommelsen och Israel kommer att göra allt som behövs för att försvara sig och sitt folks säkerhet, sade han enligt SvD, efter ett möte med USA:s utrikesminister John Kerry i början av november.

Enligt uppgifter i Sunday Times är Israel och Saudiarabien övertygade om att Genève-avtalet får liten påverkan på Irans utveckling av kärnvapen, vilket de ser som väldigt oroande. Därför har Israels underrättelsetjänst Mossad och myndigheterna i Saudiarabien utarbetat en plan B för en möjlig attack på Iran.

Sunday Times skriver att Saudiarabien redan har gett klartecken för Israel att använda saudiskt luftrum i en eventuell attack.

”Så fort Genève-avtalet är undertecknat, kommer de militära planerna upp på agendan igen”, säger en källa till Sunday Times.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom