Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Israeliska uppgifter om Ericsson-affär med Iran dementeras

2012-10-15 09:29
Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Scanpix

Sverige motsätter sig sanktioner mot Iran för att skydda en affär mellan Ericsson och Irancell, enligt en källa till Israeliska Haaretz. Men Ericsson dementerar en ny affär med Iran och Carl Bildt kallar uppgifterna för påhitt.

I dag måndag möts EU:s utrikesministrar i Luxemburg för att diskutera hårdare sanktioner mot Iran. Medan Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien vill se ett totalförbud för all handel mellan EU och Iran hör Sverige till de medlemsländer som vill se en mjukare linje.

Grunden till Sveriges motstånd är en oro över att gå miste om ett lukrativt affärsavtal mellan telekombolaget Ericsson och mobiloperatören Irancell, säger en icke namngiven källa på Israeliska utrikesdepartementet till den israeliska tidningen Haaretz.

– Vi vet att man i Sverige är rädda för att en inställd uppgörelse mellan Ericsson och Iran kan påverka andra avtal för bolaget, säger tjänstemannen till tidningen.

Men Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) tillbakavisar uppgifterna som ren och skär smutskastning.

– För något år sedan ägnade sig anonyma tjänstemän på israeliska UD åt smutskastning mot Sverige och sade konstiga saker. Då sade vi åt dem att sådant ägnar man sig inte åt seriösa länder emellan. Nu kommer vi att begära en förklaring varför de ägnar sig åt detta, säger Bildt till Dagens Nyheter.

Han erkänner att Sveriges regering visserligen värnar svenska företags intressen men hävdar att uppgifterna om ett nytt stort kontrakt för Ericsson i Iran är tagna ur Israels ”sagoverkstad”.

För ett år sedan rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg News att svenska Ericsson sålt teknisk utrustning till Iran som sedan använts av Irans säkerhetstjänst för att övervaka meningsmotståndare. Ericsson bekräftade att man under det sista kvartalet 2009 sålde utrustning till Irancell, men att det tekniska systemtet – som gör att operatören på ett ungefär kan avgöra var abonnenten befinner sig – var avsett att underlätta debiteringen av kunden.

När den politiska oron tog fart i Iran 2009 blev Erisson alltmer restriktiva i sin hållning till landet, uppgav företaget, och i december 2010 tog man beslut om stopp för nya affärskontrakt. Ericsson, som har omkring 300 medarbetare i Iran, dementerar i Aftonbladet de nya uppgifterna om att ett nytt kontrakt är på gång:

– Sedan 2010 så tar vi inga nya kontrakt i Iran. Då infördes sanktioner mot den finansiella marknaden i landet, sedan dess är det svårt att bedriva affärer där, säger bolagets presstalesman Fredrik Hallstan.

På måndagseftermiddagen kallade svenska UD till sig Israels ambassadör Isaac Bachman för ett möte om påståendena i israelisk press.

Matilda Lindwall

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom