It-återförsäljaren faller på marginalen – vänta

ANALYS Affärsvärlden rekommenderar avvakta i väntan på tydligare belägg för att resan mot helhetsleverantör av it-lösningar också höjer marginalen.

VÄNTA Det finns mycket som imponerar med Dustin. Bolaget har en stark position på en fragmenterad växande B2B-marknad för it-produkter och tjänster i Norden (numera också Nederländerna), försäljningen sker genom en effektiv onlineplattform, kapitalbindning och lagernivåer är låga, priserna är genom stora inköpsvolymer konkurrensmässiga, förvärvsförmågan stark och efter nyemissioner finns finansiella resurser att fortsätta köpa tillväxt.

Med ett växande behov av it-tjänster bland små och medelstora företag, framför allt inom molnbaserade tjänster, där en allt större andel av försäljningen sker online, ser de närmaste åren fortsatt goda ut för Dustin. Det återspeglas också i värderingen av bolaget.

Förutsatt att Dustin kan öka rörelseresultatet med knappa 30 procent till 2020 så värderas företaget (justerat för nettoskuld) till 12,5 gånger rörelsevinsten, och p/e-talet hamnar för samma år på dryga 15. För att nå dit behöver rörelsemarginalen förbättras och här finns en del frågetecken. Det senaste kvartalet gick det i fel riktning och rörelsemarginalen sjönk jämfört med motsvarande period ett år tidigare. I väntan på tydligare belägg för att resan mot helhetsleverantör av it-lösningar också höjer marginalen till nivåer upp mot 6 procent blir Affärsvärldens rekommendation att avvakta.

Detta är en kortversion av Dustin faller på marginalen. Prenumeranter kan logga n och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco