Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

It-jättar kan flytta produktion från Kina

2019-07-03 11:41
Amazons vd Jeff Bezos. Foto: Michael Buckner/Variety/REX/IBL

It-bolagen HP, Dell, Microsoft och Amazon överväger att genomföra stora förflyttningar av produktionskapacitet från Kina till andra länder, skriver Nikkei Asian Review.

Dell och HP, som tillsammans står för runt 40 procent av den globala datormarknaden, planerar flytta ut upp till 30 procent av den tillverkning bolagen har förlagt i Kina för produktionen av bärbara datorer, skriver Nikkei med hänvisning till källor. Nya leverantörskedjor är under uppbyggnad i Taiwan, Vietnam och Filipinerna. Även Indien anses vara en trolig vinnare i skiftet, uppger källorna.

Med det ansluter Dell och HP till andra elektroniktillverkare som Microsoft, Amazon, Alphabet, Sony och Nintendo, som också uppges vara på väg att flytta ut produktion från landet, enligt källor. Även flera andra ledande PC-tillverkare som Lenovo, Acer och Asustek har planer på ett liknande skifte, skriver tidningen.

Det bakomliggande skälet för planerna är att handelskriget mellan världens två största ekonomier kombinerat med ökade produktionskostnader i Kina. De positiva besked som president Donald Trump meddelade efter ett möte med presidentkollegan Xi Jinping i lördags har inte fått bolagen att tänka om, då situationen uppgetts vara för osäker, enligt Nikkei.

Kina har det senaste årtiondet sett en kraftig ökning inom elektroniktillverkning. Landet är i dag världens största producent av datorer, mobiltelefoner och flera andra elektroniska produkter. Bolag som bidragit till utvecklingen, bland annat taiwanesiska Foxconn, har dock redan börjat ta produktion från landet till förmån för Taiwan, Mexiko och Tjeckien, för att inte riskera tariffer i USA. Åtgärderna har särskilt gällt för tillverkning av serverhårdvara.

Storskaliga förflyttningar skulle kunna innebära negativa effekter för Kinas ekonomi, vars inbromsning noterats som en av de största riskerna för världskonjunkturen efter årtionden av kraftig tillväxt med tillverkningsindustrins framfart som en bärande faktor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom