It-jätten investerar stort i Sverige och Finland

Google fortsätter satsa på Finland - och lägger krut på vindkraft i Sverige.
It-jätten investerar stort i Sverige och Finland - Sundar-Pichai-vd-google_binary_6972185.jpg
Finland Prime Minister Antti Rinne, right, and Google CEO Sundar Pichai take part in a joint press conference in Helsinki, Finland, Friday Sept. 20, 2019. (Jussi Nukari/Lehtikuva via AP) LON806 Foto: AP

Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda.

Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind AB samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.

Hur stora belopp som ska satsas av Google i Örnsköldsvik och Ragunda framgår inte, men projekten ingår i ett globalt paket med 18 nya energiavtal där Google uppger att man satsar totalt två miljarder dollar (nästan 20 miljarder kronor) på förnybara energikällor.

“De 286 megawatten i Sverige kommer att utgöra omkring 17 procent av den totala kapaciteten som dagens paket innebär”, skriver Google.

Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Med detta tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn, som köptes av Stora Enso för tio år sedan, till två miljarder euro.

– Detta är fantastiska nyheter för Finland, sade premiärminister Antti Rinne på en presskonferens där även Google-chefen Sundar Pichai deltar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På finska heter Fredrikshamn Hamina.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets