Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

It-jätten investerar stort i Sverige och Finland

2019-09-20 11:06
Sundar Pichai, vd för Google på en presskonferens i Finland. Här tillsammans med Finlands stadsminister Antti Rinne. Foto: Jussi Nukari/AP/TT

Google fortsätter satsa på Finland - och lägger krut på vindkraft i Sverige.

Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda.

Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind AB samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.

Hur stora belopp som ska satsas av Google i Örnsköldsvik och Ragunda framgår inte, men projekten ingår i ett globalt paket med 18 nya energiavtal där Google uppger att man satsar totalt två miljarder dollar (nästan 20 miljarder kronor) på förnybara energikällor.

"De 286 megawatten i Sverige kommer att utgöra omkring 17 procent av den totala kapaciteten som dagens paket innebär", skriver Google.

Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Med detta tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn, som köptes av Stora Enso för tio år sedan, till två miljarder euro.

– Detta är fantastiska nyheter för Finland, sade premiärminister Antti Rinne på en presskonferens där även Google-chefen Sundar Pichai deltar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På finska heter Fredrikshamn Hamina.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom