It och bioteknik ledde nedgång på Wall Street

2016-01-14 06:17 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan, File/TT

USA-börserna startade onsdagen uppåt i linje med Europabörserna men vände snart ned när oljepriserna tappade kraft.

Brentoljan handlades strax över 30-dollarsstrecket. Det fanns också uppgifter om att högbelånade investerare tvingats sälja av aktieplaceringar. Börsnedgångarna ägde rum under relativt stora volymer.

"Det går rykten om att en del fonder kommer att likvideras och att det förekommer tvångsförsäljningar", säger Art Cashin vid UBS till CNBC.

Albert Edwards vid banken Societe Generale kom med en riktigt dyster börsprognos baserat på att USA-ekonomin kommer att gå in i recession.

"Om jag får rätt kommer S&P 500-index att bottna först vid 550", sade Albert Edwards, enligt CNBC.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned 2,2 procent till 16.151. Det bredare indexet S&P 500 var ned 2,5 procent till 1.890 medan tekniktunga Nasdaq Composite var ned 3,4 procent till 4.526.

De amerikanska statsobligationernas tioårsränta var 3 punkter lägre vid 2,07 procent medan trettioårsräntan minskade 2 punkter till 2,85 procent.

IT- och bioteknikaktier ledde nedgången på den amerikanska aktiemarknaden, vilket gjorde Nasdaqbörsen till förlorare. Morgan Stanley har nedgraderat IT-sektorn till undervikt från jämvikt. Biomarin Pharma förlorade 9,7 procent och Netflix 8,6 procent. Analyshuset ITG Research har släppt en analys där man pekar på att abonnenttillväxten kan bli en besvikelse för Netflix i det fjärde kvartalet.

Twitter-aktien tappade 4,8 procent. Morgan Stanley har sänkt estimaten för bolaget.

I oljesektorn tappade Chevron 1,0 procent. "Analytikerna tävlar om att komma med den lägsta oljeprisprognosen. Goldman Sachs är inte längre lägst med sina 20 dollar. RBS siktar på 16 dollar medan Standard Chartered spår så lågt som 10 dollar per fat", påpekar Ipek Ozkardeskaya vid London Capital Group för CNBC.

General Motors var upp 0,6 procent. Den amerikanska fordonsjätten har justerat upp 2016-prognosen för sin justerade vinst per aktie till intervallet 5,25-5,75 dollar, vilket var 0,25 dollar högre än tidigare intervall 5,00-5,50 dollar. GM gladde även sina ägare med besked om höjd kvartalsutdelning samt utökning av belopp och löptid på aktieåterköpsprogrammet.

General Electric kommer att flytta sitt huvudkontor till Boston från Connecticut. Aktien backade 1,4 procent.

I flertalet av USA:s regioner sågs den ekonomiska aktiviteten fortsätta expandera i blygsam takt från slutet av november till och med den 4 januari. Ekonomin expanderade i 9 av 12 distrikt.

Det framgår av den amerikanska centralbanken Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen. Rapporten bygger på insamlade uppgifter från den amerikanska centralbankens tolv olika regionala distrikt.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom