Jack Ma: Den nya tekniken kan skapa ett tredje världskrig

Alibaba-grundaren Jack Ma varnar för att den nya teknikrevolutionen kan skapa ekonomisk stress och konflikter.
Jack Ma: Den nya tekniken kan skapa ett tredje världskrig - jack-ma-affarsvarlden-700_binary_6857565.png

I en intervju med CNBC diskuterar Jack Ma småskalighet, e-handel och globalisering.

Han pratar också om dagens och kommande tekniska framsteg och de fördelar och nackdelar han ser med dessa, exempelvis att människors liv kommer att förbättras samtidigt som vissa dock kommer att ta bli av med sina jobb.

Jack Ma tror att om folk inte är kreativa eller innovativa nog riskerar deras jobb att i stället tas över av maskiner. Denna slitning mellan arbetare och maskiner, tillsammans med den ekonomiska stress detta kan sätta på politiska system, kan leda till konflikter.

– Den första teknikrevolutionen orsakade första världskriget. Den andra teknikrevolutionen orsakade andra världskriget. Det här är den tredje teknikrevolutionen, säger han till CNBC och fortsätter:

– Den tredje teknikrevolutionen kan orsaka ett tredje världskrig.

Som en lösning för att öka stabiliteten ser han en ökad inkluderande globalisering, där små bolag kan skapa fler jobb genom att erbjuda sina tjänster och varor över hela världen. Men han menar att det måste ske en förändring på momangen.

– De nästkommande 30 åren kommer att bli smärtsamma, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets