Jan Häggström: Allt började med svarta måndagen

2016-03-09 14:54 Ola Söderlind
Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken, har meddelat att han ska sluta den 1 maj 2016 efter 19 år på posten. Foto: Joakim Braun/Affärsvärlden

Handelsbankens chefsekonom Jan Häggström fyller 67 år i maj och i samband med det lämnar han banken där han varit anställd i närmare 30 år. "Jag har redan gått flera år på övertid, det är den enkla förklaringen", säger han till Affärsvärlden.

Sommaren 1987 fick Jan Häggström ett vikariat på ekonomiska sekretariatet på Svenska Handelsbanken. Den 19 oktober samma år inträffade den så kallade svarta måndagen när Dow Jones föll med närmare 23 procent.

Den dagen satt Jan Häggström på bankens huvudkontor i Stockholm för att skriva på en rapport om flöden på den svenska finansmarknaden. När han gick för att ta en kopp kaffe i fikarummet på kvällen slängde han en blick på Reuters-terminalen.

- Jag såg den där otroliga kursrörelsen och trodde först att det var något fel, säger Jan Häggström.

Börsturbulensen blev startskottet för en rad möten på Handelsbanken som Jan Häggström drogs in i.

- Det där tillhörde egentligen inte mina arbetsuppgifter men jag råkade vara på plats och kunde en del om sådana där saker, säger han.

Ett halvår senare fick Jan Häggström fast anställning som ekonom på banken. Där har han arbetat i närmare 28 år, varav 19 som chefsekonom. Den 1 maj lämnar han sitt uppdrag.

- Jag har redan gått flera år på övertid, det är den enkla förklaringen. Vi hade en diskussion när jag fyllde 65 och då ville vd att jag skulle stanna lite till. Nu är den perioden slut och det blir lagom för mig att sluta.

Vilken är den största förändringen sedan du tillträdde chefsekonomsposten för 19 år sedan?
- Det var mycket mer fokus på Sverige och USA tidigare. Kina fanns inte ens med på kartan. Det började skifta i samband med Asien-krisen i slutet av 1990-talet. Det har förändrat mitt och alla andra ekonomers jobb väldigt mycket. Nu är ekonomin mycket mera global.

Vilka är de största riskerna i ekonomin just nu?
-Trots att finanskrisen inleddes redan för nio år sedan har vi fortfarande inte sett någon slutlig upplösning av den. Och vi ser fortfarande kristecken i europeiska banker vilket riskerar att sprida sig. Sedan tillkommer en ganska betydande osäkerhet i Kina.

Vilka konsekvenser ser du?
- ECB kommer fortsätta att försöka hålla systemet vid liv och förhoppningsvis få till en gradvis återhämtning. Men det är lång ifrån säkert att man lyckas med det. Världsekonomin är väldigt osynkad just nu och det är sannolikt att USA går in i en recession inom några år.

Risken är enligt Häggström stor att recessionen inträffar innan Europa har lyckats återhämta sig fullt ut. Och med tanke på ECB:s rekordlåga styrränta kan centralbankschefen Mario Draghi stå utan ammunition när det händer.

- Det blir lite av en kapplöpning mot tiden om det här ska få en lycklig upplösning.

Även om Häggström ser stora risker i Kina, tror han inte på någon kollaps i landets ekonomi.

- Kina har starka statsfinanser till skillnad från exempelvis Italien och Portugal. Det finns fortfarande väldigt goda möjligheter att Kina tar hand om problemlånen i banksystemet och därmed behöver det inte bli en särskilt stor kris.

Hur ser ditt eget privata sparande ut?
- På grund av mitt jobb så brukar jag hålla mig borta från enskilda värdepapper. Det enda som känns okej är Handelsbanken, så jag har en rätt stor exponering mot aktien. Jag investerar också i indexprodukter och en del andra fonder på spridda marknader.

Vad han ska göra härnäst vill Jan Hägström inte gå in på i nuläget. Det finns en plan men den är inte offentlig ännu. Han har däremot en rad fritidsintressen som har fått stå åt sidan för jobbet. När han nu ska dra ned på arbetstiden finns det mer tid för dem.

Till sommarhalvåret räknar han med att kunna återuppta seglandet och ägna sig åt vindsurfing. På senare år har han hittat en ny favoritsport - kitesurfing.

- Jag var nere i Vietnam i januari och jag tillhörde nog de äldsta där på vattnet. Jag tycker det är lite roligt med sådana utmaningar och vill man ägna sig åt aktiva sporter så måste man passa på medan kroppen hänger med.

Jan Häggström är även en hängiven skidåkare och har hållit på med utförsåkning sedan han var runt tre, fyra år gammal.

- Det finns mycket kul att göra och jag har läst någonstans att man kan utveckla sin skidåkning fram tills man är 70 år gammal. Så jag hoppas jag har några år till att vässa telemarkssvängarna.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom