Japan sänker räntan

2016-01-29 06:00 Affärsvärlden SIX
Centralbankschefen Haruhiko Kuroda. Foto: imago/Xinhua/All over press

Den japanska centralbanken tog på fredagen oväntat beslut om att sänka styrräntan till -0,1 procent, från tidigare nivå om 0,1 procent. Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Centralbanken uppger i ett uttalande att åtgärden avser förebygga nedsiderisker och bibehålla momentum för att uppnå inflationsmålet om 2 procent. Osäkerhet över den kinesiska ekonomin och fortsatt sjunkande oljepriser anges som risker mot inflationsutsikterna.

"Vi kommer att sänka styrräntan ytterligare om det anses nödvändigt", uppger centralbanken.

Centralbanken har även sänkt prognosen för kärn-KPI till +0,8 procent för nästkommande räkenskapsår som startar i april, från tidigare +1,4 procent, samt skjutit upp prognosen för när inflationsmålet nås till den första halvan av räkenskapsåret 2017.

Beslutet togs med röstsiffrorna 5-4 till fördel för att för första gången introducera negativa räntor i Japan. Obligationsköpsprogrammet lämnades samtidigt oförändrat med röstsiffrorna 8-1, likt föregående möte.

Centralbanken har hållit penningpolitiken oförändrad sedan oktober 2014, efter att obligationsköpsprogrammet introducerades i april 2013.

Den japanska centralbankens ordförande Haruhiko Kuroda uppgav så sent som för en vecka sedan att han ej övervägde att sänka styrräntan till minus.

Av 42 tillfrågade ekonomer i Bloombergs enkät trodde ingen att centralbanken skulle sänka styrräntan i dag. Endast sex bedömde att obligationsköpsprogrammet skulle komma att utökas.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom