Japan testkör världens snabbaste tåg

Det nya Shinkansen-tåget Alfa-X blir världens snabbaste tåg som går på räls. Nu börjar det första tåget att testköras i full skala.

De japanska höghastighetstågen är på väg mot en ny drömgräns. I dagarna inleds testerna av tågföretaget JR Easts nya höghastighetståg Alfa-X som har en topphastighet på 400 kilometer i timmen, rapporterar Bloomberg.

Därmed blir tåget det snabbaste i världen som inte bygger på maglevteknik (där härskar alltjämt maglevtåget till Shanghais flygplats som toppar på 431 kilometer i timmen), skriver Ny Teknik.

När Alfa-X tas i drift är det tänkt att hålla den något mer beskedliga marschhastigheten på 360 kilometer i timmen. Det brädar ändå det kinesiska snabbtåget Fuxing Hao som trafikerar sträckan mellan Beijing och Shanghai. Med sina 350 kilometer i timmen är tåget det snabbaste som körs på vanlig räls i dag.

Men vägen till passagerarlinjerna är lång. Nu väntar tre år av nattliga testkörningar mellan städerna Aomori och Sendai. Först 2030 är Alfa-X tänkt att tas i trafik på sträckan mellan Tokyo och Sapporo i norr.

Alfa-X ska köras i ekipage med tio vagnar och loket har en 22 meter lång, vass nos. Designen är tänkt att minska de tryckvågor som uppstår när höghastighetståg kör igenom tunnlar. Ytterligare en lokmodell med en 16 meter lång nos, som påminner mer om dagens Shinkansen-tåg, ska också provköras.

Tåget ska även ha ny teknik för att stabilisera under jordbävningar och har två för Shinkansen nya bromstyper. Elektromagnetiska bromsar nertill och luftbromsar på taket som ska assistera de vanliga bromsarna.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience