Japans ekonomi i recession

Den japanska bruttonationalprodukten sjönk oväntat under årets tredje kvartal. Japans ekonomi är nu inne i recession.

Den japanska bruttonationalprodukten (BNP) sjönk preliminärt med prisjusterade 0,4 procent under årets tredje kvartal jämfört med närmast föregående kvartal.

Uppräknat i årstakt innebär den en nedgång på 1,6 procent.

Marknaden hade räknat med en kvartalstakt på +0,5 procent och en uppräknad årstakt på +2,25 procent, enligt Dow Jones Newswires.

Japans ekonomi är nu inne i recession efter att ha sjunkit under två kvartal i rad. Under det andra kvartalet sjönk BNP med en årstakt på 7,3 procent efter momsskattehöjningen som genomfördes per den 1 april (tidigare angivet som -7,1 procent).

Beskedet om den svaga ekonomiska utvecklingen under det tredje kvartalet kan komma att få regeringen att avstå från planerna på att gå vidare med den andra planerade momshöjningen från 8 till 10 procent.

Japans ekonomiminister Akira Amari uppger att premiärminister Shinzo Abe kommer att ta beslut om momshöjningen på tisdag eller senare. Regeringens strategi ”Abenomics” för att få fart på den ekonomiska tillväxten är inte ett misslyckande, säger ekonomiministern vidare.

Privatkonsumtionen, som utgör 60 procent av BNP, steg med 0,4 procent jämfört med närmast föregående kvartal.

BNP-deflatorn, som är ett inflationsmått, var +2,1 procent i det tredje kvartalet. I det andra kvartalet var den +2,0 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.