Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Japans finansminister pressas efter skandal

Taro Aso. Foto: All over press

Japans finansminister Taro Aso har utsatts för tryck att avgå efter att en skandal med påstådda förmåner för en skola med kopplingar till premiärminister Shinzo Abe fördjupats, rapporterar Bloomberg News.

Hiroshi Moriyama, parlamentariker i premiärministerns LDP-parti, uppgav på måndagen att han fått en rapport från finansdepartementet som erkänner att dokument angående försäljningen av statlig mark till skolan hade ändrats.

Enligt Yumiuri kommer finansdepartementet att medge inblandning i ändringar i 14 dokument, bland annat har namnen på flera politiker, däribland några med regeringserfarenhet. Oppositionspolitiker kräver nu att Taro Aso, som också är premiärministern ställföreträdare, måste ta sitt ansvar.

"Referenser till Japans premiärminister Shinzo Abe, hans fru samt finansminister Taro Aso har avlägsnats från dokument relaterade till en korruptionsskandal", skriver Reuters som tagit del av dokument om en utredning av en kraftigt rabatterad försäljning av statlig mark till en skola med kopplingar till Shinzo Abes fru, Akie.

Markförsäljningen har pressat Shinzo Abe sedan ärendet blev känt förra året, men såväl premiärministern som hans fru har förnekat att de skulle ha gjort något fel.

Under måndagen hölls en presskonferens där finansminister Taro Aso bad om ursäkt, men meddelade att han inte har några planer på att avgå. Han sade att ett flertal tjänstemän vid hans departement varit inblandade i ändringarna i dokumenten, men han sade inte varför dokumenten ändrats

Direkt Affärsvärlden

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom