Järnmalm faller rejält från måndagens tvåårshögsta

2016-11-29 13:23 Direkt Affärsvärlden
Stålverk i USA. Foto: All over press

Efter måndagens tvåårsrekord backade priset på järnmalm på tisdagen. Nedgången sammanfaller med att de asiatiska terminspriserna på stål rasat sedan råvarubörserna agerat för att begränsa spekulativa rörelser.

Priset för 62-procentig järnmalm levererad till den kinesiska hamnen i Qingdao uppgick på tisdagen till 77:30 dollar per ton, enligt Metal Bulletins beräkningar. På måndagen var priset 80:83 dollar, den högsta nivån på över två år.

Även stålpriserna rasade, enligt Bloomberg med 8 procent, sedan derivatbörsen i Shanghai i veckan infört nya regler för storleken på vissa investerares positioner. Även råvarubörsen i Dalian har skärpt villkoren för spekulanter genom högre marginalkrav.

"Vi menar att priserna har frikopplats från fundamenta under de senaste veckorna", säger Ian Rober, analytiker hos Macquarie, till Bloomberg News. Enligt analytikern vore priser i närheten av 50 dollar per ton rimligare än 80 dollar.

Två av jättarna i branschen, Rio Tinto och BHP Billiton, har båda uttryckt sig försiktigt om den senaste järnmalmuppgången.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom