Järnmalmspriserna vänder ned

Järnmalmspriserna har backat tillbaka från höga nivåer tidigare under året i takt med att produktionen åter ökar bland de stora gruvbolagen.
Järnmalmspriserna vänder ned - jarnmalm-700_binary_6954409.jpg

Sist ut att rapportera sin produktion för det senaste kvartalet var på torsdagen australiska BHP.

Priserna steg brant under årets första halva sedan brasilianska Vale tvingats bromsa verksamheten kraftigt efter en dammkollaps. Därtill har dåligt väder påverkat produktionen negativt på andra håll samtidigt som den kinesiska stålproduktion ökat, vilket lett till de högsta järnmalmspriserna på fem år.

BHP rapporterade natten mot torsdagen svensk tid om stabil järnmalmsproduktion under det första kvartalet i räkenskapsåret, marginellt högre än för ett år sedan. Bolaget upprepar också sin prognos om att leveranserna ska stiga 6 procent under året, jämfört med året innan.

Likaledes australiska Rio Tinto meddelade på onsdagen om stigande leveranser och i måndags berättade Vale att produktionen ökade under det gångna kvartalet.

Samtidigt väntas tillväxten i Kinas ståltillverkning avta markant nästa år, enligt branschorganisationen WSA:s senaste prognos.

Järnmalmsterminerna har backat omkring 6 procent sedan i måndags och i den australiska marknaden föll Rio Tinto och BHP båda omkring 3 procent i torsdagens handel. På Londonbörsen handlas gruvbolagen nära nollstrecket på torsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.