Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Jätteorder till Ericsson

2009-03-13 15:50

Ericsson kammar hem en stororder från den amerikanska teleoperatören Sprint, erfar Affärsvärlden. Värdet beräknas till nästan 20 miljarder kronor.

Ericsson har vunnit ett servicekontrakt från Sprint värt flera miljarder dollar. Kontraktet gäller driften av Sprints mobiltelefonnät och spänner över flera år, enligt uppgifter till Affärsvärlden.

Kontraktet är en överraskning med tanke på att Sprint driver ett så kallat CDMA-nät, en standard som Ericsson inte längre stöder. Ordern visar att Ericssons erbjudande är konkurrenskraftigt även i andra miljöer än de som bolaget stöder.

Kontraktsvärdet uppskattas till strax över 2 miljarder dollar, cirka 18 miljarder kronor. Det innebär att beställningen är en av de allra största genom tiderna för bolaget.

Ericsson kommer att få ta hand om Sprints central för nätövervakning och även vara spindeln i nätet för kontakterna med Sprints leverantörer.

Förlorare i förhandlingarna var troligen Alcatel-Lucent, Nokia-Siemens och Motorola, enligt Affärsvärldens bedömning.

Ericsson har kämpat länge för att få en ordentlig position på den amerikanska marknaden. Ordern från Sprint skulle innebära det tredje större kontraktet för Ericsson på den viktiga amerikanska marknaden. De tidigare är kontraktet med GPON för AT&T och med LTE (4G) till Verizon.

De samlade beställningarna innebär att Ericsson håller på att få den position på den amerikanska marknaden som Nortel tidigare hade. Och detta utan att köpa Nortel.

Ericssons informationsavdelning säger sig inte ha några uppgifter om storordern.

Anders Elgemyr

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom