Jeff Bezos lanserar månlandare

"Det finns oändliga resurser och dessa hittar vi i vårt solsystem", säger Amazon-grundaren Jeff Bezos.
Jeff Bezos lanserar månlandare - jeff-bezos-affarsvarlden-700_binary_6856350.png

Amazon-grundaren Jeff Bezos avtäckte på torsdagen rymdsatsningen Blue Origins månlandare, Blue Moon, efter tre års utveckling i det hobbyprojekt som växt till en reell rymdaktör.

Månlandaren, en klotformad tvåvåningars farkost på 6,5 ton stående på fyra ben med möjlighet att överföra data med hög hastighet via laser tillbaka till jorden, skjuta upp satelliter och befästa permanent mänsklig närvaro på månen.

Ambitionerna med Blue Moon överensstämmer med den målsättning som den amerikanska regeringen nyligen aviserade, om att skicka upp en rymdplattform i månens omloppsbana och återigen skicka ned astronauter till månens yta inom fem år.

Jeff Bezos, som är rikast på planeten jorden sett till sitt majoritetsägande i ett av världens högst värderade bolag, har hyllat ambitionerna och med lanseringen menar han att rymdvetenskapsmän inom kort ska kunna mjuklanda på månens yta via Blue Moon, något som inte varit möjligt tidigare.

Amazon-grundarens förhoppning är att rymden inte bara ska koloniseras och att människor ska leva beständigt på månen, utan också att rymden ska erbjuda framtida generationer lösningen för jordens energiförsörjning.

”Inom ett par hundra år skulle vi behöva belägga hela jordens yta med solpaneler, vilket inte är rimligt”, sade Jeff Bezos under den presentation som föregick lanseringen av månlandaren.

”Vi har ett evigt behov av att öka våra energitillgångar, men våra tillgångar är inte oändliga”, sade han, något som kommer leda till ransonering och en tillbakagång i utvecklingen.

”Men det finns oändliga resurser och dessa hittar vi i vårt solsystem”, sade Jeff Bezos.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets