Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

JM: Inga synpunkter på konkurrent som största ägare

2018-10-31 15:56
Ett projekt från JM. Foto: JM

Bostadsutvecklaren JM "välkomnar alla nya ägare" och har inga synpunkter på vilka som investerar i bolaget.

Det framhåller kommunikationschefen Sepideh Imani för Nyhetsbyrån Direkt efter att det sent på tisdagen framkommit att den norska medlemsägda sektorskollegan Obos tagit en corner - och med det blivit största ägare - i JM.

JM har Sverige som klart största marknad, då med majoriteten av intäkterna från Stockholm, men den svenska bostadsutvecklaren verkar även i Norge och Finland.

Obos är Norges största bostadsbyggare och bedriver därutöver utvecklingsverksamhet i Sverige. Utöver att verka under namnet Obos i Sverige ingår även Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem i koncernen. Obos levererade bostäder till 161 av Sveriges 290 kommuner under 2017.

Under de första nio månaderna 2018 sålde Obos-koncernen 2.432 bostäder till ett samlat värde om 9,5 miljarder norska kronor. Som andel av den totala nyproduktionsförsäljningen har Norge svarat för 60 procent under årets nio första månader.

JM sålde 1.712 bostäder under årets nio första månader, varav 1.243 enheter i Sverige. Det var en minskning från 2.416 bostäder under samma period 2017 då 1.956 svenska enheter såldes. I spåren av inbromsningen på den svenska bostadsmarknaden har JM:s aktiekurs omkring halverats från toppnivån om 336:40 kronor i maj 2017.

Sedan det på tisdagseftermiddagen blev känt att Obos på nytt klivit in som storägare i JM, nu som största ägare enligt ägardatatjänsten Holdings, med 10,7 procent av kapital och röster har aktien klättrat 8 procent till 172:50 kronor.

Obos var en storägare i JM även under 2017 innan den norska bostadsaktören avyttrade hela sitt innehav om över 5 procent av kapitalet i augusti i fjol. Då såldes aktierna till kurs om 245 kronor och Obos gjorde en vinst om drygt 200 miljoner norska kronor. Nu har Obos återigen investerat cirka en miljard norska kronor i JM men fått en större ägarandel för samma slant i spåren av både aktie- och valutakursutveckling.

På tisdagen ville Obos-vd:n Daniel Kjørberg Siraj inte kommentera huruvida det kan bli aktuellt med styrelserepresentation i JM.

"Det är en dialog vi i så fall har med valberedningen", sade Daniel Kjørberg Siraj till Nyhetsbyrån Direkt.

När Obos under våren 2016 meddelade att aktier förvärvats i JM under våren 2016 framhölls det i ett pressmeddelande att Obos "med sin industriella inställning till ägande kommer att bidra till ytterligare utveckling av JM".

Aktieköpen kallades då samtidigt en "långsiktig finansiell placering" men branschaktörer framhöll då för Nyhetsbyrån Direkt att det fanns funderingar inom JM på vad Obos egentligen ville med sin investering.

Men JM har alltså inga synpunkter på att denna svensk-norska konkurrent nu är bolagets största ägare. Bolaget "välkomnar alla nya ägare", svarar Sepideh Imani i ett e-mejl och påpekar att Obos sedan tidigare varit ägare i JM.

Har ni några planer på att bjuda in Obos till samtal?

"Vi är tillgängliga för alla våra aktieägare när de så önskar. Alla får då samma information om vår verksamhet", svarar Sepideh Imani.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom