Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

JP Morgan: Fyra oroshärdar att hålla ögonen på

2016-04-07 08:45
Foto: Kurt Brady / Alamy/All over press

I sin kvartalsvisa rapport Guide to the Markets har JP Morgan Asset Management definierat fyra nyckelpunkter som investerare bör vara extra vaksamma på under de tre närmaste månaderna, skriver Business Insider.

Enligt Stephanie Flanders, chefsstrateg för JP Morgan Asset Management i Europa, har världen förändrats en hel del sedan i januari.

- Förmodligen är det viktigare för investerare att ha en diversifierad portfölj nu än tidigare och att de sänker sina förväntningar för framtida avkastning, säger hon till Business Insider.

I rapporten Guide to the Markets lyfter investmentbanken upp fyra viktiga områden att hålla extra koll på under det andra kvartalet.

1. Centralbankerna. I början av året oroade sig investerarna för utvecklingen i Kina, ytterliga oljeprisfall och att Fed eventuellt skulle höja räntan för tidigt. Nu riktar sig oron mot att konsumtionstillväxten tappar fart i USA och Europa samt en stigande kärninflation i USA.

2. Avsaknaden av bra avkastningsalternativ. Obligationsräntorna ligger fortsatt runt rekordlåga nivåer och en allt mognare aktiemarknad håller nere avkastningsnivåerna. Det öppnar för placeringstillgångar med låg korrelation.

3. Brexit och eventuella följder. Politisk risk har skapat ett tillstånd av "vänta och se". Osäkerheten när det gäller den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet har redan haft en inverkan på brittiska företagsinvesteringar, pundets värde och de korta marknadsräntorna. Ett brittiskt utträde ur EU kan halvera tillväxten under det kommande året och ha en synbar effekt på aktiviteten i Europa.

4. Marknader är från Mars, ekonomier från Venus. Aktiemarknader har kopplats bort från utvecklingen i ekonomin på sistone. Det har lett till att ledande börsindex i USA och Europa tagit oproportionerligt mycket stryk av dåliga nyheter från tillverkning och energi och reagerat svagt på konsumentledd tillväxt. Det kanske håller på att förändras men det är ett sedelärande exempel för de som investerar i indexbaserade produkter.

(Källa: Business Insider)

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom