Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Juholt: Möjligt med euro som svensk valuta

2011-12-13 10:18

Det blir fortsatt nej till ett svenskt deltagande till euroområdets finanspakt, om Socialdemokraterna får bestämma. Ett införande av euron i Sverige kan dock bli aktuellt i framtiden.

Socialdemokraterna håller fast vid sitt nej till ett svenskt deltagande i euroområdets finanspakt, men om det i framtiden visar sig att Sverige blir marginaliserat kan detta omvärderas.

Det sade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt till riksdagsjournalisterna på tisdagen.

Han tyckte att regeringens hållning är oklar eftersom statsministern säger en sak och ansvarigt statsråd (Europaminister Birgitta Ohlsson, Folkpartiet), framför en annan åsikt i en debattartikel på tisdagen.

— Vi avvaktar och inväntar vad som är regeringens hållning, sade han.

På en fråga om det finns ett "mellanläge" om de flesta andra länder går med så vårt inflytande minskar svarade Håkan Juholt att det kan finnas det.

— Men vi säger nej till det som toppmötet kom överens om, sade han och tillade att han har haft en positiv grundinställning till euron, men "vi ska inte gå in smygvägen och kringgå folkomröstningens resultat".

— Det är oerhört angeläget att euroländerna går före och ökar sin samverkan, det ska vi inte bromsa, enligt Håkan Juholt.

SCB:s undersökning av eurosympatierna, som presenterades på tisdagen, visade att drygt 80 procent av svenskarna säger nej till ett svenskt medlemskap i valutaunionen.

— Jag utesluter inte alls ett svenskt medlemskap, men det är inte aktuellt denna eller nästa mandatperiod. Jag är inte alls säker på att det hade varit bättre för länderna med egna valutor, sade Håkan Juholt och tillade att huruvida svenska folkets inställning kommer att förändras mycket beror på hur krisen i euroområdet utvecklas.

Beträffande partiets framtida skattepolitik, som Leif Pagrotsky utreder, sade partiledaren att det är viktigt att utgå från den verklighet som gäller.

— Att justera inkomstskatterna i någon större utsträckning det tror jag inte. Medborgarna ska känna sig trygga om vad som gäller, sade han.

Han sade också att han tycker att fastighetsskatten måste konstrueras blocköverskridande och skulle vilja ha samtal om detta med regeringen.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom