Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Källa: ABB övervägde Rockwell-köp

2017-04-05 07:53
ABB:s vd Ulrich Spiesshofer. Foto: IBL

ABB övervägde att köpa amerikanska Rockwell Automation i stället för det avsevärt mindre österrikiska B&R, ett förvärv som aviserades på tisdagen - men B&R var hela tiden förstahandsvalet.

Det skriver nyhetssajten Streetinsider.com, baserat på en "insatt källa".

Rockwell, med ett börsvärde på 20 miljarder dollar, ska ha varit ett av flera alternativ, och ett sämre sådant än B&R eftersom Rockwell och ABB konkurrerar på flera områden medan B&R och ABB nästan helt saknar överlappande verksamheter. B&R förmodas i flera analyser ha köpts för knappt 2 miljarder dollar på skuldfri bas.

I oktober 2016 rapporterade Streetinsider att Rockwell var föremål för förvärvsförsök, då med Schneider Electric som förmodad köpare.

I en kommentar till B&R-förvärvet på tisdagen skrev Nordea (som har köprekommendation på ABB-aktien) att B&R är ett mycket mer lätthanterligt köp än Rockwell vore, just på grund av den stora överlappning mellan verksamheter det skulle leda till.

Nordea nämner även att förvärvet till ungefär hälften, en miljard dollar, finansieras med den miljard dollar som ABB fick när kabelverksamheten i bland annat Karlskrona såldes till danska NKT Cables i höstas.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom